KATSOMASI RESEPTIT

Syksyn sieniretki

Lisää suosikiksi

Sienestys on innostava ja antoisa koko perheen harrastus. Metsästä saat sekä satoa että virkeän mielen.

Sienestäessä opit tuntemaan erilaisten metsätyyppien eroja ja lukemaan säätä. Kokeneita sienestäjiä vakipaikat alkavat houkutella jo heinäkuussa. Kutsuun voit vastata aina loka-marraskuulle asti.

Herkkutatti on kansainvälisesti yksi arvostetuimmista sienistämme. Sen miedon pähkinäinen maku paranee kuivattaessa, eikä kuivatuista herkkutateista tehtyä keittoa ole suotta kutsuttu keittojen kuninkaaksi. Tuoreena se sopii lähes kaikenlaisiin hauduttaen ja paistaen valmistettuihin ruokiin.

Voimakkaan mustatorvisienen makuun kannattaa totutella pikkuhiljaa. Sen aromikkaan mausteinen maku sopii erinomaisesti keittoihin ja muhennoksiin. Sieni on kuin luotu kuivattavaksi. Kuivatuista sienistä tehtyä jauhetta voit käyttää monin tavoin mausteena. Pienikin määrä trumpettimaisia sieniä on arvosaalis, josta on iloa pitkään.

Runsassatoinen kehnäsieni on erinomainen ruokasieni. Sen mieto maku sopii lähes kaikenlaisiin sieniruokiin. Kuivattaessa kehnäsienen maku kitkeröityy, joten paras säilöntätapa on pakastaminen sen omassa liemessä haudutettuna. Aloittelijan on varmistettava sienen tunnistaminen, ettei kerää seitikkejä kehnäsieninä.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kantarelli eli keltavahvero on suomalaisten suosikki, ja usein ensimmäinen joka opitaan tunnistamaan. Sillä on pitkä satokausi aina heinäkuulta pakkasten tuloon asti. Ruoanvalmistuksessa kantarelli on monipuolinen, mutta ehdottomasti parhaimmillaan tuoreena käytettäessä. Jos sato on runsas, voit pakastaa osan omassa liemessä haudutettuna. Kantarellimuhennos on sieniruokien klassikko.

Suloinen karvarousku on sienimetsän kaunokainen. Runsassatoisuutensa ja tunnistettavuutensa ansiosta se on yksi kerätyimpiä sieniämme. Kirpeä maku miedontuu 10 minuutin keittämisellä, jonka jälkeen se soveltuu kaikenlaisiin sieniruokiin. Sopii hyvin myös suola- ja etikkasieneksi.

AIHEESEEN LIITETYT RESEPTIT

Lisää suosikiksi

Avainsanat:

Maku 04/2010


Laatinut:

    Kommentoi

    Lisää aiheesta: Sienet