KATSOMASI RESEPTIT

Säilö kesä talteen

Lisää suosikiksi

Haikailetko mummon hillohyllyn ja mehukellarin makumuistoja? Hyvä, sillä sisäinen säilöjäminäsi odottaa jo sitä puuhapäivää, jolloin päätät itse säilöä kesän satoa purkkiin ja pulloon. Pienikin säilykemäärä kartuttaa kellarin aarrevarastoa ja iloa riittää pitkään.

Herkkuvadelmamehu1,2 l vettä1 kg (2 l) vadelmia1 tl sitruunahappoa5 dl (noin 400 g) sokeria

Kiehauta vesi ja jäähdytä se.Survo marjat kulhossa ja kaada vesi päälle. Liuota sitruunahappo vesitilkkaan ja sekoita marjamäskiin. Peitä astia ja nosta viileään tekeytymään vuorokaudeksi.Valuta mehu sideharsolla peitetyn lävikön läpi toiseen kulhoon tai kattilaan. Liuota sokeri sekoitellen mehuun. Pullota mehu esim. muovisiin pakastepulloihin ja pakasta. Muista jättää pulloihin 10 % laajenemistilaa.Ota mehu sulamaan jääkaappiin herkutteluhetkiä varten. Laimenna mehu vedellä tai mineraalivedellä haluamasi vahvuiseksi.Jos teet isomman määrän raakamehua, mittaa valutettu mehu ja lisää sokeria noin 300 g eli 3 1/2 dl mehulitraa kohti. Voit valmistaa raakamehua muistakin marjoista, kuten puolukoista tai mansikoista, samalla tavalla.

Omenahilloke2 kg omenia1 sitruuna8 dl vettä600 g (7 dl) sokeria4 kanelitankoa(1−2 rkl vaniljasokeria)Poista omenista siemenkodat esim. omenaporalla. Kuori omenat ja leikkaa ne lohkoiksi kulhoon.Purista sitruunasta mehu ja kaada omenalohkoille, sekoita varovasti käsin. Sitruunamehu ehkäisee omenalohkojen tummumisen.Mittaa vesi ja sokeri kattilaan, lisää kanelitangot. Kuumenna sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut. Anna kiehua noin 10 minuuttia.Lisää omenalohkot sokeriliemeen ja anna niiden kuumentua kunnolla. Älä keitä, äläkä sekoita, etteivät omenalohkot mene rikki. Lisää lopuksi vaniljasokeri, jos haluat.Annostele omenahilloke puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin ja sulje kannet heti. Sokeriliemen tulee peittää omenalohkot. Kanelitangot, voi sujauttaa purkkeihin koristeeksi.Samalla ohjeella voit tehdä hilloketta muistakin hedelmistä ja kovakuorisista marjoista.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Karviaismarmeladi1 kg (2 l) karviaisia500 g (6 dl) hillosokeria1 sitruuna1/2 dl vettäValmista marmeladi edellä olevan perusohjeen mukaan. Lisää joukkoon puristettu sitruunamehu samaan aikaan veden kanssa.

Punasipulisalaatti1 kg punasipulia Mausteliemi 3 1/2 dl Rajamäen mausteista etikkaa1 1/2 dl punaviinisiirappia350 g (4 dl) sokeria 1 tl kokonaisia neilikoita1 tl kokonaisia mustapippureitaKuori sipulit, halkaise ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Mittaa mausteliemen ainekset kattilaan, mausteet sideharsopussissa tai suljettavassa teesihdissä.Kuumenna liemi kiehuvaksi ja anna sen kiehua noin 10 minuuttia kannen alla. Poista mausteet.Lisää liemeen sipulit. Keitä miedolla lämmöllä kypsäksi. Purkita pieniin, puhtaisiin ja kuumiin purkkeihin. Anna jäähtyä ja säilytä kylmässä.Voit korvata halutessasi osan mausteliemen sokerista hunajalla.

Lisää suosikiksi

    Kommentoi

    Lisää aiheesta: Säilöntä