KATSOMASI RESEPTIT

Ruo­ka­har­ras­ta­jan horoskooppi

Lisää suosikiksi

Horoskooppimme kertoo eri tähtimerkkien ruokataipumukset. Millainen kokkaaja sinä olet?

Oinas – haastava kokki 21.3.–20.4.

Reipas, kilpaileva, uskalias, ja säkenöivä kokkaaja

Oinas haluaa olla ensimmäinen. Mitä kiireisempi rytmi on, sitä tutummalta tuntuu. Oinas aloittaa uusia asioita hetken mielijohteesta ja yhtä nopeasti hän niihin kyllästyy. Energinen luonne varmistaa sen, että uutta ja kiehtovaa tapahtuu koko ajan. Hän on aloitekykyinen ja kilpaileva. Pelkkä haaste riittää ja hän on valmis ylittämään itsensä.

Oinaalla on aina hurja vauhti päällä, ja hän on valmis yrittämään mitä tahansa – ainakin kerran. Uuden kokemisen viehätys on niin suuri, että hän on aina ensimmäisten joukossa ottamassa riskejä myös fyysisissä kokeiluissa. Hän on rohkea ja kapinallinen ja haluaa tehdä asiat eri tavalla kuin muut. Hänen suorasukaisuutensa ja lapsenomaisuutensa yllättävät, mutta hän on tottunut sanomaan asiat suoraan muiden mielipiteistä välittämättä, ja siitä hän pitää kiinni. Hän on itsenäinen, eikä halua että muut millään tavalla puuttuvat hänen päätöksiinsä.

Oinas on eläinradan vallattomin merkki ja kaipaa seikkailua ja haastetta myös ruoanlaittoon ja makuihin, samoja asioita mitä hän kaipaa omaan elämäänsä. Kotiruoat kyllästyttävät oinasta ja hän hakee uusia ja erilaisia kokemuksia eri maiden ruokakulttuureista ja loputonta haastetta makuhermoihinsa. Hernekeittoa torstaisin ei oinaalle käy, vaan pakka on sekoitettava eikä rutiineihin saa juuttua.

Sopivimmat yrtit ja kasvit oinaalle löytyvät tulisemmalta puolelta. Makuaisteja haastavat piparjuuri ja punapippuri sopivat siten hyvin oinaalle, samoin valkosipuli, mikä on nimenomaan oinasta hallitsevan punaisen planeetan Marsin alainen kasvis.

Härkä – nautiskeleva kulinaristi 21.4.–20.5.

Luotettava, lämmin, luonnonläheinen ja sensuelli kokkaaja

Tasapainoisen härän jalat pysyvät tukevasti maankamaralla elämän myrskyissä. Hänen otteensa asioihin ja ilmiöihin on selkeä ja varma. Hän on aito ja hyväksyvä. Hän kerää energiansa luonnosta. Hän ymmärtää luonnon ja ihmisen vuorovaikutuksen ja yhteenkuuluvaisuuden, ja ammentaa voimavaransa tästä tietoisuudesta. Viehätysvoimaansa hän osaa tuoda esiin aidosti – hän on rehevä ja sensuelli tyyppi, joka säteilee lämpöä ja aitoutta.

Härkä on aistillinen ja kauneudentajuinen. Luontoäiti on käsittelyt hyvin tätä lahjakasta ja elämän rehellisesti vastaanottavaa tyyppiä. Hän kantaa aina sydämessään kaipuuta luontoon. Hän haluaa olla suorassa kosketuksessa myös luonnossa tapahtuvien ja meihin suoraan vaikuttavien asioiden kanssa. Elämän tasapaino on härällä kiinni todellisuudessa ja materiaalisissa asioissa. Hän on mukavuudenhaluinen, ja herkkä ylenpalttisen ja ylellisen elämän seuraamuksille.

Härkä on tähtitaivaan kulinaristi. Rakkaus ruoanlaittoon, ja kiinnostus ruokaan ylipäätään, on härän harrastus numero 1. Härkä on nimenomaan nautiskelija. Mikään ei ole sen ihanampaa kuin istua hyvässä seurassa nauttimassa hyvää ruokaa laadukkaan viinin kanssa. Härälle ei nälkä sovi, ja jos koskaan näet jalat maassa olevan härän huonolla tuulella, niin hänellä on ihan varmasti vatsa tyhjä. Härälle sopivat perinteiset ja ruokaisat kasvit, esimerkiksi punajuuri ja sipuli, sekä perusmakuja korostavat yrtit kuten ruoholaukka ja basilika, joka on härkää hallitsevan planeetan Venuksen alainen yrtti.

Kaksonen – utelias kokeilija 21.5.–21.6.

Kekseliäs, seurallinen, liikkuva, pulppuava kokkaaja

Raikkaan kesätuulen oloinen kaksonen ilmaisee itseään monipuolisesti. Hän on utelias ja kekseliäs. Hän viihtyy erinomaisesti sosiaaliriennoissa, on vilkas ja energinen. Hän kerää tietoa, oppii uutta ja liikkuu piireissä, joissa tapahtuu paljon koko ajan. Eilinen tieto on hänelle vanhaa, vain tuoreilla uutisilla on merkitystä. Hän vaihtaa maisemaa, liikkuu, seurustelee ja nauttii siitä, että saa olla vapaa ja itsenäinen. Hänen tiedonjanonsa ei tunnu koskaan sammuvan. Hänen on alinomaa ilmaistava omat ajatuksensa ja jakaa ne muiden kanssa.

Kaksonen sopeutuu helposti uusiin asioihin ja tilanteisiin. Se on hänelle etu, koska näin hän tulee toimeen missä ja kenen kanssa tahansa. Hän voi ujuttaa itsensä moniin suosiollisiin olosuhteisiin. Se voi myös koitua haitaksi, sillä se asettaa hänet alttiiksi muiden vaikutuksille ja ajatuksille. Olemalla liian halukas ja kyvykäs samaistumaan muiden henkilökohtaisiin elämäntilanteisiin, hän saattaa menettää arvostelukykynsä omien taitojensa suhteen.

Kaksonen ei ole ensimmäisenä keittiössä loihtimassa erilaisia ruoka- ja makuvaihtoehtoja. Tosi kiireisenä tyyppinä kaksonen valitsee mieluimmin pikaruoan paljon aikaa vievän kokkauksen sijaan. Hyvä seura kelpaa kuitenkin aina sosiaaliselle kaksoselle, joten usein hän viihtyy ystäviensä kanssa varsinkin etnisten ravintoloiden herkkuja nauttimassa. Kaksoselle on pöytäseura ja vireä keskustelu aina itse ruokailua paljon tärkeämpää. Sopivimmat kasvit kaksoselle ovat kevyet ja ravitsevat porkkana ja selleri sekä yrteistä persilja. Makua kevyesti korostava tilli on kaksosta hallitsevan planeetta Merkuriuksen alainen yrtti.

Rapu – reseptien kerääjä 22.6.–22.7.

Herkkä, haavoittuva, tunteellinen ja intuitiivinen kokkaaja

Herkkä ja aistillinen rapu turvaa ja peittää pehmeän sisimpänsä vahvan panssarin alle. Hänelle oma sisäinen maailma ja sen rauha ovat tärkeitä, joten sitä hän suojaa ja puolustaa kaikin keinoin. Rapu pysyy etäisenä tarkkailijana, ennen kuin päästää ketään lähelleen. Hän suuntaa elämässään vahvojen vaistojensa varassa ja luottaa omiin tunteisiinsa sataprosenttisesti.

Ravulle koti on pyhä paikka. Se on elämän keskipiste ja linna. Kodin turvaan voi myös peräytyä, jos maailma toisinaan tuntuu liian kovalta. Kotona voi myös riisua vahvan panssarin, sillä ovathan siellä kaikki ravulle rakkaat ja luotettavat ihmiset. Rapu huolehtii ja paapoo läheisiään ja pitää tiukasti kiinni perinteistä. Hän ottaa tehtäväkseen suojata perhettään ja pesuettaan puolustaen omaa reviiriään henkeen ja vereen. Hän kehittää kotinsa tai ihmissuhteensa ympärille muurin, ja varjelee sitä vaaroilta. Hänen on joskus vaikea erottaa huolenpito ja omistushalu toisistaan.

Rapu on varsinainen mestarikokki ja useat ravut päätyvät tavalla tai toisella ammatikseen ruoan pariin. Ravut rakastavat eri reseptejä ja ovat aina valmiita kokeilemaan ja kokemaan jotain uutta nimenomaan makujen suhteen. Ruoka on ravulle myös tapa ilmaista itseään. Hän kertoo ruoan kautta tunteistaan ja ajatuksistaan varsinkin läheisilleen. Mitä tulisempi ruoka, sitä voimakkaampi tunnetila ja tarve kommunikoida. Sopivimmat yrtit ja kasvit ravulle ovat monipuoliset ja mukautuvat rosmariini ja kamomilla, sekä rapua hallitsevan kuun alainen lehtisalaatti.

Leijona – esiintyvä kokki 23.7.–22.8.

Loistava, rohkea, itsevarma ja esillä oleva kokkaaja

Valovoimaisempaa ja jalompaa tyyppiä saa etsiä. Elämän energiansa valosta ja auringosta ammentava leijona lataa akkunsa ihmisten huomiosta ja ihailusta, ja viihtyy erinomaisesti joukon keskipisteenä. Hänelle huomio on yhtä kuin jokapäiväinen leipä. Leijonan elämän tärkeitä asioita on olla esillä ja erottua muista. Hänen olemuksensa huokuu itseluottamusta ja arvovaltaa ja leijonan tavoin on hän kynsin hampain valmis joka tilanteessa puolustamaan reviiriään.

Kaikki asiat leijonan elämässä tapahtuvat suurieleisesti ja huomiota herättäen. Kun hän astuu esiin, hänet kyllä huomataan. Hän on ulospäin suuntautunut ja muut arvostavat häntä. Leijona on energinen ja spontaani. Hänen tavoitteensa on näyttämö – on se sitten koti, työ tai oikea estradi. Hänellä on yleensä mielipide joka asiasta, ja halu ilmaista se varauksetta kaikkien kuullen varmana siitä, että se on ainoa oikea ja merkityksellinen. Itsepäisenä ja arvovallastaan arkana on hänen vaikea myöntää olevansa väärässä. Loukkauksia hän ei hevin unohda.

Leijonaa ei kiinnosta keittiössä kokkaaminen piirun vertaa – paitsi, jos hän saa siellä ansaittua huomiota ja jos se on ylellistä. Jos haluat kokiksi leijonan, sinun on itse oltava mukana kehumassa hänen ruoanlaittotaitojaan jo ruokaa valmistettaessa. Jos taas olet itse leijona, kiukuttelet ja hermostut, jos ruoanlaittopuuhiasi ei huomioida riittävästi. On siis parasta ottaa huomioon nämä seikat nimenomaan leijonan kohdalla.

Dramaattisen luonteensa mukaan leijona usein päätyy veriseen pihviin ruokavalintoja tehdessään, jonka kanssa sopii hyvin kasvikseksi voimakasmakuinen ja erikoinen endiivi. Sopivin yrtti leijonille on ylellinen sahrami, sekä leijonaa hallitsevan auringon alainen kamomillasaunio.

Neitsyt – tarkka maustaja 23.8.–23.9.

Hillitty, käytännöllinen, siisti ja perusteellinen kokkaaja

Neitsyen luonne on käytännöllinen ja perusteellinen. Hän toimii analyyttisesti ja kriittisesti, ja mihin tahansa asiaan tai tehtävään hän ryhtyy elämänsä aikana, hän hoitaa sen alusta loppuun huolella ja ajan kanssa. Hän on elämää ja ympäristöään alati arvioiva ja tutkiva tyyppi, jonka jalat ovat tukevasti maan kamaralla tilanteessa kuin tilanteessa. Hän on tehokas ja huolellinen ja pyrkii elämässään aina täydellisyyteen.

Neitsyt tarkkailee maailman ongelmia ja epäkohtia suurennuslasin kanssa. Hänen pikkutarkkuutensa saattaa joskus ärsyttää jopa häntä itseäänkin. Minkä sille voi, kun yksinkertaisesti on niin huolellinen ja huomioiva. Neitsyt hakee vikoja ja epäkohtia hanakasti ympäristöstään, ja on myös valmis arvostelemaan jos ja kun niitä löytyy. Hän on juuri se henkilö, jolla on kärsivällisyyttä hakea vaikka neula heinäsuovasta.

Ruokavaliostaan tarkkaan huolehtiva neitsyt voi olla todellinen kulinaristi tai sitten hän keskittyy ainoastaan terveelliseen ruokaan ja ruokavalioon. Kasvisruoka on useamman neitsyen valinta. Neitsyt viihtyy hyvin keittiössä valmistamassa terveellistä ruokaa. Monilla neitsyillä on oma yrtti- ja kasvistarhansa ja kesä on heille ihanaa aikaa, kun ravinnon voi ammentaa luonnon helmasta.

Neitsyille sopivat varmasti kaikenlaiset yrtit ja kasvit, he kun tietävät ja osaavat käyttää niiden erityismakuja ja -ominaisuuksia oikeaoppisesti hyödykseen. Neitsyttä hallitsevan Merkurius-planeetan alaiset peltokorte ja hirssi ovat neitsyille aivan omiaan.

Vaaka – keittiön esteetikko 24.9.–23.10.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Hienostunut, tyylikäs, romanttinen ja sosiaalinen kokkaaja

Vaaka on osallistuva ja kulturelli, älyllinen sosiaaliperhonen. Hän rakastaa juhlia ja rientoja, joissa saa tavata uusia ja mielenkiintoisia ihmisiä. Hän on asioiden ja ilmiöiden loistava yhdistäjä. Vaaka on luonnollisesti kiinnostunut ihmisestä. Hän on välittäjätyyppi eri asioiden ja ilmiöiden keskellä. Hän on oivallinen ongelmien ratkoja, joka rakastaa purkaa ihmisten välille syntyneitä ristiriitoja. Niin kiinnostunut tämä rauhan ja harmonian sanansaattaja on ympäristönsä tapahtumista, että unohtaa välillä täysin omat murheensa.

Romantiikka kuuluu vaa’an jokapäiväiseen elämään. Kauneuden kaikki muodot miellyttävät esteettistä vaakaa. Kirjat, musiikki, kukat ja tuoksut ovat tyypillisiä ilonaiheita. Vaa’alla on kevyt ja ilmava asenne elämään ja tapahtumiin. Hän tasapainoilee alinomaa oman sisäisen tunnemaailmansa kanssa. Hän on rauhan ja harmonian etsijä. Diplomaattisena hänen on vaikea sanoa ei, ja näin hän ajautuu helposti ylisosiaalisiin tilanteisiin.

Vaaka muiden sosiaalisten ilmaelementtien tapaan ei juuri keittiössä viihdy eikä häntä kiinnosta ruokalistojen suunnittelu. Vaaka viihtyy ravintoloissa lukuisien ystäviensä kanssa. Vaa’alle maku ja määrä eivät ole niin tärkeitä, kunhan ruoka, kattaus ja ympäristö ovat esteettisiä. Vaakaa kiehtoo ruokailussa jälkiruoka, joka on hänelle oikea ihastuksen kohde.

Kaakao onkin vaa’alle erinomaisesti sopiva kasvi, sillä sehän on suklaan perusaineosa! Sopivimmat yrtit ovat vaaoille kevyet ja elegantinmakuiset minttu ja piharatamo. Ei myöskään saa unohtaa vaakaa hallitsevan planeetan Venuksen alaista basilikaa.

Skorpioni – intohimona ruoka 24.10.–22.11.

Intohimoinen, arvaamaton, salaperäinen ja intensiivinen kokkaaja

Intohimoinen skorpioni elää täysillä. Hän ei käsittele mitään asiaa huolimattomasti ja vastaanottaa kaikki kokemukset intensiivisesti jokaisella solullaan. Voimakkaiden tunteidensa ja aistiensa kanssa elävä skorpioni on syvästi kokeva. Hänellä on harvinaisen vahva sietokyky ja voimia selviytyä hyvin totuuden hetkistä. Hän on arvaamaton ja salaileva. Hän suojaa reviiriään omistajan ottein, eikä voi sietää tunkeilijoita. Hän haluaa olla salaperäinen. Hän harvoin luottaa kehenkään suoraan ja välittömästi, ja ottaa aikaa tutkiakseen ensin taustat ja varmistaakseen epäilynsä.

Ääripäät vetävät skorpionia puoleensa, eikä hänen mustavalkoisen elämänsä kartalta löydy kultaista keskitietä. Hänen mottonsa on kaikki tai ei mitään, eikä hän voi kuvitellakaan elävänsä kompromisseja tehden. Hän vaatii ympärilleen ylä- ja alamäkeä, raastavaa tunnetta ja seesteisiä onnen hetkiä. Skorpioni reagoi kaikkeen kokemaansa voimakkaalla tunteella – samanaikaisesti sekä syvällä että pinnalla. Hän vihaa ja rakastaa yhtäaikaisesti.

Skorpionit ovat joko tai ihmisiä myös ruoan suhteen. Skorpionit pitävät ehdottomasti tulisesta ja mausteisesta ruoasta. Luottamuspulan vuoksi skorpioni epäileväisenä tyyppinä haluaa valmistaa kaiken alusta loppuun saakka itse. Intohimoisen luonteensa vuoksi skorpionilla on parasta olla syy miksi kokata, sillä hän jos kuka liittää mukaan ruoanlaittoon intohimon nimenomaan mausteita käyttäen. Usein skorpioni haluaa juuri kokata intohimon kohteelleen eli rakastetulleen ja nauttia keittiön antimet kynttilän valossa hyvää ja voimakkaanmakuista viiniä nauttien.

Sopivimmat yrtit ja kasvit skorpioneille ovat makuhermojen syövereitä kaivelevat viherpippuri ja tabasco, sekä skorpionia hallitsevan planeetan Pluton alainen pistävä yrtti, nokkonen.

Jousimies – matkustava maistelija 23.11.–21.12.

Huoleton, itsenäinen, elämäniloinen ja seikkaileva kokkaaja

Jousimiehen elämä on vauhtia ja seikkailua. Hän on avarakatseinen maailmanmatkaaja, joka on kiinnostunut eri maista, niiden kielistä ja kulttuureista. Hän haluaa valloittaa maailman omin päin ja liikkuu paljon oppiakseen elämästä kaiken mahdollisen. Hän uskoo, että käytäntö opettaa paremmin kuin koulu konsanaan. Hän on lapsesta asti tiennyt, että jokaisesta hetkestä ja jokaisesta ihmisestä voi oppia jotain uutta. Itsenäisyys on jousimiehelle tärkein asia. Hän tekee itse omat päätöksensä ja haluaa elää sitoutumatonta elämää. Matkalaukku on aina valmiiksi pakattuna varmuuden vuoksi – jos ei ihan oikeasti, niin ainakin mielikuvissa. Hän sopeutuu uusiin kuvioihin ja ihmisiin hämmästyttävän nopeasti ja mutkattomasti.

Elämänmyönteisistä ja sosiaalisista jousimiehistä pidetään. Huoleton meininki tarttuu helposti muihinkin. Joskus jousimiehet innostuvat liikaa ja suurentelevat saavutuksiaan. Ylenpalttinen himo matkailuun ja muutenkin tuhlailuun voi joskus tehdä kepposia talouspuolella, mutta niistäkin tämä onnenpekka yleensä pääsee kuin koira veräjästä.

Vapautta ja matkustamista rakastava jousimies on seikkailunhaluinen myös kulinaristisessa mielessä. Saattaa olla, että hän oikein innostuu kokkaamaan. Silloin taatusti päädytään hyvin kansainvälisiin ja eksoottisiin vaihtoehtoihin. Useimmiten jousimies kuitenkin viihtyy etnisissä ravintoloissa, joiden ruokakulttuuriin hän on tietenkin tutustunut kattavilla maailmanmatkoillaan. Jousimiehelle käy kyllä myös pikaruoka. Kiireisenä tyyppinä ja ikuisen aikapulan siivittämänä hänen on enemmän kuin pakko usein päätyä pikaruokaloihin.

Sopivimmat yrtit ja kasvit jousimiehille ovat tuulahduksen kaukomaisia makuja tuovat viikuna ja curry, sekä jousimiestä hallitsevan planeetan Jupiterin alainen ikiliikkujalle puhtia energiaa antava pinaatti.

Kauris – perinteet kunniaan keittiössä 22.12.–20.1.

Klassinen, kunnianhimoinen, johtava ja vastuuntuntoinen kokkaaja

Kauris on kuin peruskivi, jonka päälle voi rakentaa vaikka pilvenpiirtäjän, perusta kyllä kestää. Vastuuntunto ja henkinen vahvuus kuvaavat hyvin tätä elämässään eteenpäin pyrkivää tyyppiä. Kauriille ei elämä ole mitään ilman vastuun kantamista sekä perheestä että työstä. Konservatiivisena hänelle on jo aikaisin selvinnyt, että perheen perustaminen on itsestään selvää. Keskeisintä kauriille elämässä on kuri ja järjestys, ja hän pyrkii päämääriinsä hitaasti, varmasti ja maaperää varmistaen. Onnellisin kauris on silloin, kun asiat hoituvat suunnitelmien mukaisesti.

Asiallisuutensa vuoksi kauris on etäinen ja muodollinen, eikä helposti lähde mukaan mihin tahansa leikkiin harkitsematta tarkkaan onko se järkevää. Vahvat periaatteet ovat hänen selkärankansa, ja niistä hän pitää tiukasti kiinni. Järki ja käytäntö saattavat usein työntää tunnepuolen syrjään. Joskus kaurista syytetään jopa tunteettomaksi. Toisaalta hän ajattelee, että kaiken tekemisen takana pitää olla selkeä päämäärä ja tarkoitus, muuten siihen ei kannata ryhtyä.

Konservatiivinen kauris harkitsee tarkkaan mitä syö ja juo. Kauris ei yleensä halua kokeilla uusia makuja ja elämyksiä ruokien suhteen vaan pysyttelee tutuissa ja testatuissa resepteissä. Kauris rakastaa ruokaa ja ruoanlaittoa, siksi juhlapyhät ja muut perinteiset juhlat ovat tärkeitä. Niissä noudatetaan niin kattauksen kuin ruokalajien suhteen vanhaa tyyliä ja tapoja. Kauris rakastaa vahvoja makuja, mutta karttaa liikoja mausteita. Sopivimmat yrtit ja kasvit kauriille ovat tunnetut ja hyväksi todetut lanttu ja mustapippuri, ja kauriin hallitsijan Saturnuksen alaisuuteen kuuluu myös mustajuuri.

Vesimies – kaikki on mahdollista keittiössä 21.1.–19.2

Uudistava, itsenäinen, edelläkävijä ja monipuolinen kokkaaja

Vesimiehen vahvuus on hänen humanismissaan. Edistyksellisenä ihmisenä hän raivaa uusia polkuja. Uudistavana tyyppinä hän haluaa jatkuvasti muuttaa omaa itseään ja elinympäristöään. Hän on kapinallinen edelläkävijä, joka rikkoo vaivatta oman egonsa rajoja. Nopeasti kehittyvänä hän on vahvasti kiinni uudistuvassa maailmassa. Hän ei turhaan kyseenalaista asioita ja ilmiöitä, ja yleensä hyväksyy muitta mutkitta myös erilaisuuden. Vesimies haluaa tehdä asiat eri tavalla kuin muut, ja joutuu siksi usein ihmettelyn ja huomion kohteeksi. Häntä eivät turhat arvostelut ja puheet kiinnosta, onhan hän itse valinnut omaperäisen elämäntapansa. Monasti näet vesimiehen puolustavan omaa reviiriään hinnalla millä hyvänsä, sillä yksityisyys on pyhä ja vaalittava asia.

Vesimies viihtyy paremmin maailmalla makuja maistelemassa kuin omassa keittiössä kokkaamassa. Jos vesimies innostuu ruoanlaitosta, voit olla varma että hän kutsuu runsaan ystäväpiirinsä ja yllättää heidät mitä eksoottisimmilla makuelämyksillä. Vesimies siis ei ole huono kokki. Asia on vain niin, että mieluimmin hän nauttii ravintoloiden runsaista valikoimista tai ”take out” antimista. Edellä aikaansa elävän vesimiehen keittiössä on varmaan jo kokeilla joku tietokoneella etäohjattava keittiökone.

Sopivimmat kasvit ja mausteet vesimiehille ovat kaikille kulttuureille yhteinen valkosipuli ja parantaviakin ominaisuuksia omaava nokkonen. Kaikki orgaaniset kasvikset sopivat nekin hyvin vesimiehen keittiöön. Vesimiehen hallitsijan Uranuksen alaisuuteen kuuluvat kaikki vielä löytämättä olevat yrtit.

Kalat – haaveileva kokki 20.2.–20.3.

Romanttinen, lumoava, herkkä ja myötäelävä kokkaaja

Kuin kala vedessä elää herkkä ja salaperäinen kalat, jonka oma mielikuvamaailma on aina läsnä tukena ja turvana. Myötäelävänä hän tarvitsee aina lähelleen jonkun, josta voi pitää huolta. Kalat välittää läheisistä aidommin kuin kukaan muu. Koska hänellä on kyky mukautua muiden tunteisiin ja tarpeisiin, saattavat muut käyttää tätä jopa hyväksi. Toisaalta hän voi kääntää omaksi edukseen syvällisen taitonsa ymmärtää muita. Empaattisena hän voi kärsiä ja masentua liikaa muiden ihmisten murheista ja vastoinkäymisistä.

Maailma on usein liian julma tälle eteeriselle luonteelle, joka mieluimmin vaeltaa omassa, jo lapsuudesta tutussa rikkaassa mielikuvamaailmassaan. Häneen on vaikea saada otetta, varsinkaan jos hän ei sitä itse halua. On kuin hän olisi saavuttamattomissa jossain kaukana, minne me muut emme pääse. Onnelliset ne, joille hän edes hieman raottaa ovia omaan maailmaansa. Useimmiten hän pitää ne kuitenkin omana salaisuutenaan peläten, että muut pitävät häntä liian erikoisena. Niinpä meiltä muilta jää usein kuulematta kalojen hurjat ja mielenkiintoiset tarinat ja kokemukset.

Kalat viihtyy hyvin keittiössä. Hän muuttaa arkipäiväisen ruoanlaiton luovaksi teatteriksi, siihen kuuluvat niin ainekset, maut, tuoksut kuin esittely. Keittiö on kalatkokin näyttämö, johon hän osaa luoda täydellisen tunnelman. Kalat pitää myös eksotiikasta, joten hän saattaa yllättäen loihtia illallispöytään ennen maistamattomia elämyksiä. Pääasiana ruokapöydässä on tunnelma, mistä kalat osaa ottaa kaiken irti. Sopivimmat yrtit ja kasvit kaloille ovat monipuoliset ja maukkaat sipulilajit ja tilli sekä mielikuvituksen valloilleen päästävä hunaja. Kalojen hallitsijan Neptunuksen alaisuuteen kuuluu selleri.

Lisää suosikiksi

Avainsanat:

Maku 01/2004


Laatinut:

Kommentit (6)

JÄRJESTÄ:
Uusimmat
Vanhimmat
Lisää kommentteja (2)

Kommentoi

Lisää aiheesta: Hyvinvointi