KATSOMASI RESEPTIT

Ros­ma­rii­nin­mi­tal­la Barcelonaan

Lisää suosikiksi

Monipuolinen, herkullinen ja esteettinen ateriakokonaisuus, jossa pääruoan kruununa komeili paahdettu rosmariininoksa, toi Sophia Imamille ykkössijan vauhdikkaassa Vuoden Kotikokkaaja 2006 -kilpailussa. Myös kilpailua seurannut yleisö äänesti Sophian suosikikseen.

Kokkisotatyyliin käytännön keittotaitoja mittailevan Vuoden Kotikokkaaja 2006 -kisan järjestivät Hackman ja Maku-lehti Helsingin Arabiakeskuksessa lauantaina 11. helmikuuta: samana päivänä, jona Torinossa taisteltiin ensimmäisistä talviolympialaisten mitaleista. Kotiteattereiden kilpailevasta kisatarjonnasta huolimatta kotikokkaajamittelöä seuraamaan oli saapunut innokas joukko ruoanlaiton harrastajia ja ystäviä.

– Sophia Imam voitti rosmariininoksan mitalla. Rosmariininoksien pannulla paahtaminen jätti pikantin makunsa myös kaikkeen muuhun, mitä sen jälkeen pannulla kävi. Mielestämme Sophian menukokonaisuudessa oli kaiken kaikkiaan ripaus enemmän makua ja mielikuvitusta kuin kilpasisarten menuissa, kiteytti tuomariston puheenjohtajan toiminut toimittaja Arttu Harkki kisaraadin yksimielisen päätöksen. Myös nopeudella oli tärkeä merkitys kilpailussa, jossa aterioiden valmistukseen oli aikaa puoli tuntia.

– Vauhti on tärkeä kaikissa kisoissa – olympialaisissa jopa sekunnin osaset ratkaisevat. Sophialla oli vauhtia, mutta myös lopputulos oli hyvä, täydensi dosentti Päivi Palojoki Helsingin yliopistosta tuomariston perusteluja. Myös kahden muun finalistin, Marika Engblomin ja Heli Penttisen, menut saivat tuomaristolta tunnustusta herkullisuudestaan ja ulkonäöstään.

Arttu Harkin ja Päivi Palojoen lisäksi kilpailijoiden taitoja arvioineeseen kisaraatiin kuuluivat Vuoden Kotikokkaaja 2005, Caroline Gullström, markkinointijohtaja Ursula Blässar Hackmanilta ja johtaja Pirjo Nurmilaukas A-lehdistä. Tärkein arvosteluperuste oli maku, jonka lisäksi tuomaristo arvioi kilpailijoiden työskentelytapaa, kekseliäisyyttä ja käytännöllisyyttä.

Temperamentikasta roisketta

Kilpailijoiden tehtävänä oli valmistaa puolessa tunnissa kahdelle hengelle kylmä alkupala, lihainen pääruoka pannulla ja koristella jälkiruoaksi täytekakku. Kukin kisailija sai korin, josta löytyi kylmäsavulohta, naudan ulkofileetä, siitakesieniä, tölkillinen artisokan sydämiä ja sitruuna. Korin kaikkia aineksia oli käytettävä. Lisäksi käytettävissä oli runsas valikoima erilaisia muita aineksia – vihanneksia, hedelmiä, maitotuotteita, leipiä, kuivamuonaa, mausteita ja kakunkoristelutarvikkeita.

Puoli tuntia on lyhyt aika valmistaa alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka, varsinkin kun menun suunnitteluun annetaan aikaa vain viisi minuuttia. Niinpä hihat myös heiluivat. Pian aloitussignaalin soitua alkoivat kattilat porista, pannut tiristä ja herkulliset tuoksut tunkeutua yleisön sieraimiin asti.

Kilpailijoiden keskittymiskyky oli loistava. Kaikkien työskentely eteni napakan määrätietoisesti, vaikka tuomarit seurasivat silmä tarkkana jokaista kauhanpyöräytystä, salamavalot välkkyivät ja tapahtumien kulkua yleisölle selostavat kisaemännät, Maku-lehden päätoimittaja Marita Joutjärvi ja toimituspäällikkö Helena Saine-Laitinen, heittelivät työn touhun väliin kysymyksiä.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Tuomariston mukaan kaikilla kilpailijoilla oli hyvä meininki. Kaikkein vauhdikkaimmin lietensä ääressä touhusi Sophia. Kilpailun päättyessä hänen työpisteensä olikin kuin myrskyn jäljiltä. Siitä tuomaristo rapsautti vähän pyyhkeitäkin kisan kuningattarelle. Kolmikosta siisteimmin, ja sen vuoksi valitettavasti myös hitaimmin, työskenteli Heli. Heli käytti puolituntisesta myös muita enemmän aikaa kakun koristeluun. Hän saikin tuomaristolta kunniamaininnan kondiittorin taidoistaan. Kakku oli upea.

Suikaleiksi vai pihveiksi?

Mitä sitten puolessa tunnissa pyöräytetty voittomenu sisälsi?

– Alkupaloiksi laitoin katkaravuilla täytetyt avokadot ja paahdoin leipäviipaleet, jotka päällystin sitruunalla piristetyllä kylmäsavulohella. Nämä asetin tarjolle salaattipetille. Ensimmäiseksi pääruoaksi valmistin suikaloidusta lihasta, sipulista ja siitakesienistä kastikkeen, jonka maustoin kantarellituorejuustolla ja pippurilla. Sen tarjosin riisin kera. Toiseksi pääruoaksi paistoin pihvit, joiden päälle asetin mausteeksi vuohenjuustoa ja koristeeksi paahdetun rosmariininoksan. Pihvien lisukkeeksi valmistin kasvishöystön. Jälkiruokakakun koristelin kermavaahdolla ja mansikoilla, kuvailee Sophia.

Marika valmisti pääruokafileestä pihvejä, Heli suikaloi lihansa wokkiin ja Sophia siis inspiroi peräti kaksi erilaista liharuokaa. Kotioloissa niin Sophia, Marika kuin Helikin käyttävät aterian valmistukseen aikaa mieluusti enemmän kuin puoli tuntia.

– Finalistien maittavat ja näyttävät suoritukset aikataulultaan hektisessä kisassa osoittavat suurta luovuutta. Tuottaa mielihyvää nähdä millaista osaamista suomalaisista kotikeittiöistä löytyykään, ihasteli Marita Joutjärvi kisan lopussa.

Nyt kolmatta kertaa järjestyn kilpailun yhtenä tavoitteena onkin lisätä jokapäiväisen ruoanlaiton arvostusta ja innostaa kotikokkaajia rohkeasti kokeilemaan myös uusia ruoka-aineita ja ruoanlaittotapoja.

Lisää suosikiksi

Avainsanat:

Maku 02/2006


Laatinut:

Kuva:

Martti Leppä

    Kommentoi