KATSOMASI RESEPTIT

Rapsakka retikka

Lisää suosikiksi

Retikka on japanilaisen ja monen muunkin aasialaisen keittiön suosikkijuures. Sen rapeus ja miellyttävä kirpeys tuovat raikkautta salaatteihin, mutta retikka sopii mainiosti myös vokkeihin ja keittoihin.

Ikivanha viljelykasvi

Retikka on yksi vanhimmista tunnetuista viljelykasveista. Sitä viljeltiin Kiinassa ja Egyptissä jo tuhansia vuosia sitten. Retikasta on aikojen saatossa kehittynyt japanilainen, eurooppalainen ja kiinalainen muunnos.
Kun retikka kotiutui Suomeen 1600-luvulla, sitä käytettiin jonkin verran ravintona, etupäässä kuitenkin rohtona. Retikkamehulla parannettiin muun muassa yskää ja hoidettiin ihottumia. Kansanparantajien näppituntuma retikan terveellisyydestä oli oikea. Nykytiedon mukaan retikka on superfoodia, joka sisältää runsaasti ­kaliumia, kalsiumia sekä C-vitamiinia ja rautaa.

Monta muotoa ja väriä

Retikka kuuluu ristikukkaisten heimoon ja on retiisin lähisukulainen. Molemmille luonteenomainen kirpeys johtuu sinappiöljystä, joka syntyy kasvin solukon hajotessa. Eri retikoiden kirpeydessä on suuria eroja: isot retikat ovat usein miedomman makuisia kuin porkkanan kokoiset yksilöt.
Retikan kuoren väri vaihtelee kasvukauden mukaan. Kesäretikat ovat valkoisia tai vaaleanpunertavia, talvi-retikat tummanruskeita ja paksukuorisia.
Muodoltaan retikka voi olla pyöreä tai pitkulainen. Suurimmat retikat saattavat painaa jopa kilon verran.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Aasialaisen keittiön perusjuures

Euroopassa retikkaa käytetään yleisimmin raakana raasteissa tai dippikasviksena. Aasiassa retikan eli daikonin käyttö on paljon rikkaampaa. Varsinkin daikonia rakastavat japanilaiset käyttävät mestarillisesti hyväkseen juureksen raikasta makua ja rapeaa rakennetta. Daikonia marinoidaan viinietikka-sokeri-suolaliemessä, viipaloidaan miso-keittoon ja tarjotaan riisin kanssa suuta puhdistavana väliruokana. Siitä tehdään myös ruokahalua herättelevää salaattia, jossa on mausteena seesamiöljyä. Retikkaraasteesta puristetaan palleroita, jotka maustetaan wasabilla ja tarjotaan sashimin lisukkeena.
Myös kiinalaiset käyttävät paljon retikkaa, esimerkiksi erilaissa keitoissa. Retikkaleipä on Kantonin keittiön perinneherkku, joka tehdään kypsennetyistä retikoista ja riisijauhoista sekä höystetään makkaralla ja sienillä. Palat uppopaistetaan rapeiksi ennen tarjoamista. Retikka on myös mainio vokkivihannes, koska se säilyttää kuumennettaessakin ominaisen makunsa ja rapsakan rakenteensa.

AIHEESEEN LIITETYT RESEPTIT

Lisää suosikiksi

Avainsanat:

Maku 04/2014


Laatinut:

Kuva:

Satu Nyström

Kommentit (1)

JÄRJESTÄ:
Uusimmat
Vanhimmat

Kommentoi