KATSOMASI RESEPTIT

Raparperi tuo kesän

Lisää suosikiksi

Raparperi on hämmästyttävä kasvi. Se kasvaa puutarhan nurkassa lähes itsekseen, vuodesta toiseen. Heti, kun maa keväällä sulaa, raparperi herää ja ryhtyy työhön. Mikä siis avaisi kesäkauden varmemmin, kuin lempeän kirpakka raparperipiirakka.

Yksinkertaisen raparperipiiraan pohjaksi sopii murotaikina, jonka resepti on tunnettu jo 1700-luvulla. Tuon ajan keittokirjoista löytyy muun muassa santapaakelsien eli hiekkahentusten ohjeita. Nämä pienet piiraspohjat paistetaan sellaisenaan ja täytetään vasta tarjolle tuotaessa, esimerkiksi hillolla.

Monet leivonnaisohjeet, kuten myös murotaikina, olivat pitokokkien tarkkaan varjeltua yksityisomaisuutta aina viime vuosisadan alkuun saakka. Vasta 1920- ja 30-luvuilla leivonnaisreseptit alkoivat levitä kaiken kansan keskuuteen, lähinnä suosittujen talouskoulujen ja keittokurssien ansiosta. Nyt lähes jokaisen emännän reseptivihkosta löytyi murotaikinan ohje.

Monikäyttöinen murotaikina sopii niin pikkuleipiin kuin torttupohjiin. Kuohkeamman, erityisesti pikkuleipiin sopivan taikinan saat, kun vaahdotat voin ja sokerin ennen jauhojen ja munan lisäämistä. Piirakkapohjaa valmistettaessa vaahdottamista ei tarvita ja taikina sekoittuu nopeasti, kun nypit voin muruiksi yhdessä jauhojen ja sokerin kanssa.

Kirpeitä raparperin varsia voi korjata jo toukokuussa, joten vaaleanpunaiset varret pääsevät piirakantäytteeksi jo kauan ennen kuin mikään muu ulkona kasvatettava kasvimme antaa satoa.

Raparperi on tosiasiassa vihannes, mutta sitä käytetään lähes yksinomaan makeissa ruoissa hedelmien tapaan.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Alun perin raparperia käytettiin lääkekasvina, ja se tunnettiin Kiinassa jo 5 000 vuotta sitten. Suomessa raparperi yleistyi herrasväen puutarhoissa 1700-luvulla. Pikku hiljaa 1800-luvun kuluessa kasvin käyttö levisi myös tavallisen kansan pariin.

Raparperi sisältää oksaalihappoa, joka sitoo kalsiumia. Tämän vuoksi raparperin kanssa suositellaan nautittavan maitotuotteita, jotta tarvittava kalsium ei sitoudu luustosta. Ongelma on kuitattu, kun raparperipiirakan viimeistelee lempeällä ranskankerma- tai kermaviilipeitolla. Tämä tekee hyvää myös piirakan maulle, kun raparperin happamuus taittuu sopivasti.

Jos haluat vaihtelua perinteiseen murotaikinapohjaan, korvaa sokeri 100 grammalla raastettua mantelimassaa. Raparperipiirakan murotaikinapohjaan sopii mausteeksi myös 1/2 teelusikallista kanelia, inkivääriä tai kardemummaa.

AIHEESEEN LIITETYT RESEPTIT

Lisää suosikiksi

Avainsanat:

Maku 04/2006


Laatinut:

Kuva:

Mika Haaranen

    Kommentoi