KATSOMASI RESEPTIT

Leipää hapanjuuresta

Lisää suosikiksi

Maukkaan vehnäleivän salaisuus on hapanjuuressa. Se antaa leivälle muhevan maun ja pehmeän rakenteen. Rapea kuori viimeistelee nautinnon.

Hapanjuuri eli leipäjuuri on perinteinen taikinan hapatin. Juuren valmistat sekoittamalla jauhoja ja vettä, ja antamalla seoksen käydä huoneenlämmössä, kunnes se tuoksuu raikkaan happamalta. Näin syntynyt juuri antaa leivälle makua ja maukkaan rakenteen. Hapanjuureen syntynyt hiivakanta myös kohottaa taikinaa. Kohoamisen varmistamiseksi on kuitenkin varminta käyttää taikinaan lisäksi hiivaa.

Hapanjuurta pitää ruokkia, jotta siihen syntynyt hiivakanta pysyy elossa. Jos juurta ottaa usein leivontaan, riittää, että täyttää juuriastian samalla määrällä aineksia, kuin juurta on ottanut. Jos juuri lepää purkissa jääkaapissa, sitä pitää elvyttää viikoittain lisäämällä vähän jauhoja ja vettä.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Hapanjuuren pitäisi olla koostumukseltaan kuin paksua velliä. Löysästä juuresta tulee helposti liian hapanta, kova juuri taas käy liian hitaasti. Tarkkaile siis juuren koostumusta: Lisää tarvittaessa suhteessa hieman enemmän vettä kuin jauhoja.

AIHEESEEN LIITETYT RESEPTIT

Lisää suosikiksi

Avainsanat:

Maku 04/2011


Laatinut:

Kuva:

Satu Nyström

    Kommentoi

    Lisää aiheesta: Leivonta