KATSOMASI RESEPTIT

Kätevät kodinkoneet

Lisää suosikiksi

Maailman insinöörit ovat kehitelleet kotikokkaajan iloksi liudan erilaisia vempaimia ja härveleitä. Jotkin laitteista nopeuttavat ja helpottavat keittiöhommia niin paljon, että niiden ostoa kannattaa harkita vakavasti.

Maailman insinöörit ovat kehitelleet kotikokkaajan iloksi liudan erilaisia vempaimia ja härveleitä. Jotkin laitteista nopeuttavat ja helpottavat keittiöhommia niin paljon, että niiden ostoa kannattaa harkita vakavasti.

Vaahtoa, vaahtoaJos haaveilet kotitekoisista kakuista tai vaikkapa suussa sulavasta perunamuusista, sähkövatkain on sinun laitteesi. Tavallisella vispilällä ja tehokkaalla ranneliikkeellä pääset yhtä lailla ilmaviin lopputuloksiin, mutta sähköinen apulainen säästää aikaa ja käsivoimia.

Lähes kaikkien kakkujen kuohkeus perustuu munan tai rasvan ja sokerin tehokkaaseen vaahdottamiseen. Vaahdotus kestää aikansa, joten paras vatkain on paitsi tehokas, myös kevyt, hiljainen ja käteen sopiva.

Kokeile kaupassa, että vatkain pysyy tukevasti pystyssä kannallaan seisten. Kaatuileva vatkain sotkee työtasot, putoilee pöydiltä ja vie mennessään kulhot vaahtoineen. Koneen johdon on hyvä olla riittävän pitkä ja laitteen tehon tulisi olla vähintään 150 wattia.

Sähkövatkaimen vakiovarusteisiin kuuluvat kahdet koukut: vispilät vatkaamiseen ja taikinakoukut pienten, noin kolmen desin hiiva- tai mureketaikinoiden valmistukseen. Vispilät valmistetaan ohuesta pyöreästä tai nauhamaisesta metallilangasta, mutta tällä pienellä erolla ei ole suurta merkitystä vatkaustuloksen kannalta.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Moniin sähkövatkaimiin on saatavilla lisävarusteita leikkurista sauvasekoittimeen. Joskus lisävarusteena ostettu sauvasekoitinosa voi olla järkevä sijoitus, mutta jos mielesi palaa silppuamaan, leikkelemään ja vaivaamaan koneellisesti, on aika harkita pienkonearsenaalin päivittämistä tehokkaampaan monitoimi- tai yleiskoneluokkaan. Nämä keittiöhirmut eivät enää kaipaa kädestäpitelijää, vaan työskentelevät nurkassaan itsekseen.

Kaikki soseeksiSiinä missä kotileipurin paras apuri on sähkövatkain, aloittelevan kokin ykköskone lienee sauvasekoitin eli sauvasoseuttaja. Tämän laitteen avulla surautat kasvikset herkullisiksi keitoiksi, teet juomia ja pirtelöitä, pelastat epäonnisesti klimppiintyneen kastikkeen tai valmistat vaikka kotitekoista pestoa. Sauvasekoittimien laadussa on eroja, joten testaile ihmeessä tuttaviesi koneita. Hyvä sekoitin tekee tasaisen selvää jälkeä ja jaksaa jauhaa useamman minuutin ylikuumentumatta. Jos laitteen yhtäjaksoiselle käytölle annetaan rajoitus, löytyy siitä maininta varmimmin käyttöohjeesta.Keveys ja käteen sopivuus ovat laatusoseuttajan perusominaisuuksia.Käteviä ovat myös mallit, joista voit erikseen irrottaa koneen terää pitelevän varsiosan puhdistusta varten. Näin terä voidaan pestä ilman, että moottoriosa kastuu.

Kuppi kuumaaJos olet innokas kahvinjuoja, kaipaat todennäköisesti keittiöösi kunnon kahvinkeitintä. Ennen ostoksille lähtöä mieti, minkä kokoisen laitteen tarvitset. Paras kahvi syntyy yleensä, kun keittimellä valmistetaan sen maksimimäärä kahvia. Kahvin makuun vaikuttavat myös keittimen lämpöominaisuudet. Kahvijauheen läpi tippuvan veden lämpötilan tulee olla 92–96 astetta. Sopivan kuuma lämpölevy puolestaan pitää kahvin noin 80 asteisena.Nykyään lähes jokainen kahvinkeitin on varustettu tippalukolla, minkä ansiosta juomaa voi napata kuppiinsa vaikka suodatus olisi vielä kesken. Muista, että aluksi suodattuva kahvi on vahvempaa kuin viimeisenä purujen läpi kulkeutuva liru. Asialle vihkiytynyt kahvinkeittäjä ei tippalukoista piittaakaan, vaan odottaa kärsivällisesti viimeistäkin pisaraa. Todellinen kahviekspertti pyöräyttää valmiissa pannullisessa vielä lusikkaa, jotta maut varmasti tasoittuvat.Pidä mielessä, että paraskin kahvinkeitin suodattaa likaisena kitkerää sumppia. Pese keittimen suodatin ja kannu harjan ja pesuaineen kanssa mieluiten jokaisella keittokerralla ja vähintäänkin silloin tällöin. Useat pannut ja suodattimet voi pestä myös tiskikoneessa.Kahvinkeitinmaailmassakin kilpavarustelu on hurjaa, ja valittavanasi on jos jonkinlaisilla lisäominaisuuksilla paranneltuja malleja. Hajamieliselle henkilölle automaattisella virrankatkaisijalla varustettu keitin saattaa olla pelastus.

Suunnittele keittiökoneellesi hyvä säilytyspaikka. Kaapin perimmäiseen nurkkaan piilotettu laite jää helposti käyttämättä.

Lisää suosikiksi

Avainsanat:

Maku 06/2004


Laatinut:

Kuva:

Martti Leppä

    Kommentoi

    Lisää aiheesta: Miten ja miksi