KATSOMASI RESEPTIT

Kasviskoulu: slaavilaiset voimakasvikset

Lisää suosikiksi

Kasvikset ovat aina kuuluneet slaavilaisen keittiöön. Taloudellisesti niukkoinakin aikoina omalta kasvimaalta kerättiin vihreää voimaa ja vitamiineja raskaita ruokia keventämään. Nyt kokeillaan kurttukaalia kääryleissä ja kurkkukaviaaria blineillä venäläisittäin, paprikoita unkarilaisittain pörköltissä ja kyssäkaalia puolalaisittain lohipiiraassa.

Poimulehtinen kurttukaaliKaalien laajaan sukuun kuuluvaa kurttukaalia kutsutaan myös savoijinkaaliksi. Vahvan vihreät lehdet muodostavat komean kerän. Ulospäin rullautuvat päälilehdet ovat löyhän avonaiset ja vihreän kellertävät sisälehdet kiinteytyvät keriytyessään. Lehtien poimut muodostuvat lehtilavan eri osien kasvuvauhdin eri nopeuksista.Miedon makuinen kurttukaali on valkokaalia ravintorikkaampi ja se kypsyy nopeammin.Vitamiinirikas, muun muassa runsaasti A-vitamiinia ja kalsiumia sisältävä kurttukaali täydentää mainiosti esimerkiksi vegaaniruokavaliota.Kurttukaali taipuu kääryleiksi, se muhii meheväksi keitoissa, padoissa ja laatikoissa. Pikapaistamiseen, vaikka wokkeihin, se sopii kiinankaalin tapaan.Sato korjataan elo-syyskuussa. Hyvä kurttukaalikerä on tumman vihreä, päältä löyhä, sisältä tiiviimpi, suojalehdet ovat ehyet, eikä pinnassa ole laikkuja eikä hankautumia. Etyleeniherkkä kaali säilyy parhaiten jääkaapissa muoviin kääräistynä.Viimeisin kurttukaalin jalostuksen tulos on viininpunainen kurttukaali, joka on vihreän kurttukaalin ja punakaalin risteytys.

Vihreät ja lilat kyssäkaalitVillikaalista kehittyneestä, nopeakasvuisesta kyssäkaalista eli kaalirapista löytyy mainintoja jo 100 vuotta eKr. ja sitä viljeltiin yleisesti Euroopassa 1500-luvulla.Kyssäkaalin maan päälle kehittyvän varsimukulan kuori on vaaleanvihreä, sinipunainen tai lila. Kyssäkaalin varsimukulasta kasvavat lehdet sojottavat iloisesti eri suuntiin. Kaupassa myytävissä kyssäkaaleissa lehdistä on jäljellä vain lyhyet tyvitapit. Varsimukulan malto on aina vaalea. Kyssäkaali kasvaa 300–500 gramman painoiseksi. Pientä kyssäkaalia miedompi ja mehukkaampi jättikyssäkaali saattaa kasvaa jopa melkein parin kilon kokoiseksi.Kyssäkaalia käytetään nauriin ja lantun tapaan. Raakana se on maukasta ohuina viipaleina voileivillä, välipalana tai raasteena salaateissa. Se sopii juustotarjottimille ja maistuu niin keitoissa, padoissa, muhennoksissa kuin gratiineissa. Nopeasti kypsyvänä se sopii hyvin wokkeihin ja pikapaistamiseen.Kokonaisena keitetty kyssäkaali kuoritaan keittämisen jälkeen samaan tapaan kuin perunat. Tuoreet lehdet voidaan silputa sellaisenaan salaatteihin tai höyryttää kevyesti. Esikiehautetut kyssäkaalikuutiot sopivat pakastettaviksi.Lehtineen korjattu kyssäkaalin mukula säilyy 2–3 viikkoa viileässä. Jättikyssäkaalin kookkaita mukuloita voidaan varastoida 3–4 kuukautta. Jääkaapissa kyssäkaali säilyy parhaiten 2–4 asteen lämmössä.

Paprikoiden värikimaraLatinalaisesta Amerikasta kotoisin oleva paprika on marjahedelmä. Se oli keskiajalla niin luostareiden munkkien kuin rikkaan ylimystön suosikkivihannes Euroopassa. Unkarilaiset talonpojat oppivat kasvattamaan paprikaa 1700-luvulla ja he valmistivat siitä eri vahvuisia mausteita. Unkari mielletään edelleenkin paprikan kotimaaksi Euroopassa.Paprikoita on monenvärisiä, -muotoisia ja -makuisia. Maun voimakkuuden mukaan ne jaetaan makeisiin vihannespaprikoihin ja voimakkaan tulisiin, mausteena käytettäviin maustepaprikoihin.Tyypillisten vihreän, punaisen, keltaisen ja oranssin paprikan lisäksi löytyy mustaa, valkoista, lilaa ja kirjavaa paprikaa. Vihreä paprika on raaka ja kypsyessään se muuttuu punaiseksi tai keltaiseksi. Makeimpia ovat punaiset, keltaiset ja oranssit paprikat. Vihreiden paprikoiden maku on kirpeän raaka ja valkoisen paprikan maku taas on mieto, jopa mitätön. Parikoiden koko ja ulkomuoto vaihtelee kulmikkaista, pyöreisiin, kookkaisiin ja suippoihin.Runsaasti C-vitamiinia sisältävä vihannespaprika on monikäyttöinen yleisvihannes. Se värittää voilevät, pizzat sekä salaatit ja antaa makua lämpimiin ruokiin, kuten keittoihin, kastikkeisiin ja patoihin. Täytetty paprika maistuu pääruokana tai lisäkkeenä.Joillekin raaka paprika aiheuttaa allergisia oireita tai vatsanväänteitä. Osalla oireet saattavat vähentyä tai helpottua kokonaan, kun paprika kypsennetään, kuoret poistetaan tai paprikat pakastetaan. Uunissa, pannussa tai grillissä paahdetut paprikat on helppo kuoria, kun ne kääritään kypsentämisen jälkeen hetkeksi muovipussiin, keittiöpyyhkeeseen tai talouspaperiin. Hetken hautomisen jälkeen kuori irtoaa helposti vetäisemällä. Paprika säilyy jääkaapin vihanneslokerossa moitteettomana parikin viikkoa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Suosittu kurkkuKurkku on suomalaisten kolmanneksi syödyin kasvis tomaatin ja porkkanan jälkeen. Se on lähtöisin Pohjois-Intiasta Himalajan liepeiltä. Siellä kasvoi karvaanmakuisia villikurkkuja, joista meilläkin kasvava miedon makuinen kurkku on jalostettu. Tänä päivänä kurkkua kasvatetaan Suomessa ympäri vuoden. Suurimmat kurkkuviljelmät löytyvät Etelä-Pohjanmaan rannikkoseudulta.Vesipitoinen kurkku on arka lämmönvaihteluille. Se paleltuu kylmässä ja nahistuu lämpimässä. Jääkaapin vihanneslokero on hyvä paikka muoviin kääräistyn kurkun säilyttämiseen ja lyhyitä aikoja se säilyy kelmutettuna myös huoneenlämmössä.Tavallisimmin kurkku nautitaan sellaisenaan leivän päällä, pilkottuna salaateissa ja kylmissä kastikkeissa. Kurkku sopii hyvin lämpimiin ruokiin kuten keittoihin, vokkeihin ja höyrytettynä ruokien lisäkkeiksi. Kurkkua ei tarvitse kuoria, mutta vaihtelua kurkun pintaan saa kuorimalla osan kuoresta tai vetelemällä koristeraudalla uria kurkun kuoreen. Koristeellinen kurkkukierre syntyy, kun kurkkuun työnnetään puinen grillitikku ja kurkku leikataan veitsellä ympyrää kiertäen grillitikun ympärillä.

AIHEESEEN LIITETYT RESEPTIT

Lisää suosikiksi

Avainsanat:

Maku 07/2006


Laatinut:

Kuva:

Juha Juntto

    Kommentoi