KATSOMASI RESEPTIT

Kastike on ruoan kruunu

Lisää suosikiksi

Kannattaa nähdä hieman vaivaa, jotta ateriasta tulisi täydellinen. Hyvä kokki kun tunnetaan kastikkeistaan. Näillä ranskalaisen keittiön peruskastikkeilla pärjäät jo pitkälle.

Monipuolinen majoneesi

Parhaiten onnistut, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Käytä öljynä hyvää perusrypsiöljyä, koska voimakkaan makuiset öljyt antavat turhan hallitsevan maun.Erottele kulhoon keltuaiset, mittaa mukaan etikka ja mausteet. Lisää öljy ensin tippoina ja vasta, kun keltuainen on alkanut sitoa öljyä kunnolla, voit lorottaa öljyä pienenä norona. Muista rivakka sekoittaminen koko ajan. Jos käy niin ikävästi, että seos juoksettuu, ei hätää. Riko puhtaaseen kulhoon keltuainen ja lisää juoksettunutta massaa siihen vähitellen.Majoneesipohjaa voit muunnella monella tavoin. Lisää perusmajoneesiin murskattuja valkosipulinkynsiä ja sitruunamehua, niin saat aiolia. Tartar syntyy, kun maustat majoneesin hienonnettulla sipulilla, maustekurkulla, persiljalla ja ruohosipulilla.Jotta majoneesisi olisi kuohkean pehmeää, sekoita mukaan lopuksi vielä vatkattua kermaa, kermaviiliä tai ranskankermaa.

Liharuokien tummat seuralaiset

Liharuoille sopivien kastikkeiden teossa korostuu täyteläisen ja makoisan liemen merkitys.Kastikkeen teko alkaa liemestä. Sipulia, juureksia, mausteita ja punaviiniä keitetään kattilassa kokoon niin, että maut tiivistyvät ja kastikkeeseen saadaan makusyvyyttä. Tätä lopputulosta kutsutaan ammattikielellä reduktioksi. Siivilöi kokoon keitetty perusliemi ja jatka lihaliemellä tai halutessasi valmiilla demi-glacella, joka keitetään vielä kokoon. Kastikkeen voit suurustaa halutessasi jauhoilla. Lopuksi voi maustaa kastikkeen lisäämällä makua antavaa alkoholia, kuten konjakkia, calvadosta, madeiraa tai sherryä. Erilaisia muunnoksia kastikkeesta saa keittämällä liemessä ensimmäisessä vaiheessa erilaisia pippureita, chiliä, kuivattuja luumuja, aprikooseja, rusinoita jne.

Vaaleat kastikkeet

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Béchamel- eli valkokastike on helppotekoinen ja muunneltava peruskastike.Älä päästä rasvaa ruskistumaan, anna jauhojen kiehahtaa hetki ja lisää nesteeksi ruoan pääaineeseen sopivaa lientä (kala-, kana-, kasvislientä) ja maitoa ja/tai kermaa. Kypsennä kastiketta vähintään 10 minuuttia. Ja jos kastike sakenee liikaa, notkista sitä käyttämälläsi nesteellä.Muunnat kastikkeen lisäämällä siihen juustoa, nimi on silloin sauce mornay. Arkisia hyviä kastikeversioita ovat sipatti (savukinkkusuikalelisällä) tai munakastike (sekoita joukkoon muutama keitetty ja viipaloitu muna). Kuvan ohje on sauce aurore eli kermainen kastike, joka maustetaan tomaattipyreellä.

Voikastikkeiden hurma

Hollandaise- ja béarnaisekatikkeet ovat voikastikkeita. Näiden teossa kannattaa noudattaa ohjeita, koska juoksettumisen vaara on suuri.Valmista kastikkeet vesihauteessa, mutta älä anna veden kiehua. Sekoita kastiketta rivakasti koko valmistamisen ajan. Lisää voi joko nokareina tai sulatettuna. Pidä kastike lämpimänä vesihauteessa.Jos kastikkeesi jostain syytä juoksettuu toimi, kuten majoneesin suhteenkin. Pane toiseen kulhoon keltuainen ja tilkka kuumaa vettä. Sekoita juoksettunut seos joukkoon vähitellen.Voikastikkeiden nimi vaihtelee mausteita muuntamalla. Kun lisäät perushollandaiseen rankankermaa tai kermavaahtoa on tuloksena sauce mousseline. Dijoninsinappilisällä nimi vaihtuu sauce moutardeksi. Béarnaisekastikkeeseen lisätty tomaattisose muuntaa nimen sauce choroniksi. Kuvan kastike on sauce maltaise, joka appelsiinisena maistuu loistavalta niin kala- kuin broileriruokien kanssa.Nämä kastikkeet ovat tuhtia tavaraa, joten muutama ruokalusikallinen per ruokailija riittää.

AIHEESEEN LIITETYT RESEPTIT

Lisää suosikiksi

    Kommentoi

    Lisää aiheesta: Ranska