KATSOMASI RESEPTIT

Kalakoulu: muikku

Lisää suosikiksi

Lohensukuisiin kaloihin kuuluva muikku on puhtaiden sisävesiemme tärkein talouskala. Nopeakasvuinen muikku pyydetään 2–3 vuoden ikäisenä.

Muikku on suosittu ruokakala Suomessa, mutta se arvostus on korkeimmillaan Järvisuomen alueella. Muikku on helppo perata ja käsitellä ruoanvalmistuskuntoon. Muikun mäti on arvostettu ruoka-aine ja sillä herkuttelu on mahdollista ympäri vuoden. Muikussa on rasvaa keskimäärin noin 3,3 prosenttia ja se kuuluu rasvaisiin kaloihin.

Perkaa muikut ja fileoi ne. Sekoita vehnäjauhot ja mausteet ja pyöräytä muikut seoksessa. Paista kuumassa paistinpannussa voi-öljyseoksessa ruskeiksi ja rapeiksi. Nosta paistetut muikkufileet laakeaan tarjoiluastiaan limittäin. Sekoita marinadin aineet ja kaada marinadi kalojen päälle. Anna maustua muutamasta tunnista seuraavaan päivään. Tarjoa rapean leivän ja limetti- tai sitruunalohkojen kanssa.

Kokeile muikkuja- suolattuna- savustettuna- hiillostettuna- rantakalana- keitettynä

Muikun puhkominenPuhko muikut työntämällä peukalo kiduksien ja evien alla kidusonteloon.Nosta kidukset ja evät irti peukalolla.Vedä rintaevät kidukset sisälmyksien kanssa pois.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

NeulamuikutNeulamuikku, Kitkan viisas, pyydetään Kitkajärvestä, joka on suurin luonnontilassa säilynyt järvemme. Neulamuikun pituus on viidestä seitsemään senttiä ja se painaa noin viisi grammaa. Neulamuikut ovat parhaita pannussa paistettuna tai friteerattuna. Rapeaksi friteeratut neulamuikut sopivat hyvin myös cocktailpöydän herkkuihin.

Lähteet:www.ahven.netJaakko Kolmonen, Petri Kolmonen: Kalan käsittelyn ABC.

Lisää suosikiksi

Laatinut:

Kuva:

Juha Juntto

Kommentit (2)

JÄRJESTÄ:
Uusimmat
Vanhimmat
 • 10.01.2014

  Vierailija

  Kun muikkua pyytää talveksi , ei kaikkea voi siltään paistaa, meillä on suolakalaa ja etikkakalaa, pitää vaan opetella sen käyttö, on myös savustettua muikkua purkitettuna, se on parasta, se menee hyvin leivän päällä minullakin, joka olen tarkka että on kypsää eikä härskiä.

  • 15.06.2011

   Vierailija

   Muikut ovat parhaimmillaan pannulla paistettuina - pyöräytetään karkeassa ruisjauhossa joka maustettu suolalla ja paistetaan rapeiksi voissa. Lisäkkeenä voi olla perunamuusia, uuniperunaa, salaattia, sitruunaa.Uunikalana esim. kermamuikut,tomaattimuikut, yrttimukiut, muikut viinissä jne.
   Smetanamuikkuja unohtamatta. Tässä itäsuomalaisen oikeita käyttövinkkejä ilman pullamössöjä.

   Kommentoi