KATSOMASI RESEPTIT

Kalakoulu: made

Lisää suosikiksi

Made kuuluu turskakaloihin. Se on ainut poikkeuksellisesti makeissa vesissä elävä turskakala.

Made kuuluu turskakaloihin. Se on ainut poikkeuksellisesti makeissa vesissä elävä turskakala. Made mielletään ainoastaan talven herkkukalaksi, mutta myös kesämade, joka asustaa pohjan lähellä kylmissä vesissä, on aivan yhtä maistuva kuin tavimade. Persoonallisen näköinen kala ei välttämättä vedä puoleensa ulkonäöllään, mutta maku on eri asia. Herkkusuut made on lumonnut täysin. Made on tullut yhä suositummaksi pyynti- ja syöntikalaksi. Kalan kudosrakenne on heikko, joten kalan käsittely on tehtävä varoen. Made on tuottoisa mätikala ja mäti on herkkua siinä kuin maksa ja maitikin. Made on vähäruotoinen, puhtaan valkolihainen kala, jossa on paljon proteiineja ja kivennäisaineita.

Mateen kalttaaminenKalttaamalla mateesta poistetaan limapinta, jolloin jäljelle jää samantyyppinen nahka kuin suomukaloilla suomustuksen jälkeen. Nahka sisältää hyviä aromeja ja pitää kalan tarvittaessa paremmin koossa.Pane made tiskialtaaseen ja huuhtele kiehuvalla vedellä kauttaaltaan. Vedenkeitin toimii hommassa hyvin. Kuumavesikäsittelyn jälkeen pyyhi mateen pinnasta lähtevä lima huolellisesti pois talouspaperilla. Toista käsittely tarvittaessa.Perkaa kala kalttauksen jälkeen kuten edellä.

Mädin käsittelyPyri saamaan mätipussit talteen kokonaisina.Aseta tuoreet mätipussit työlaudalle. Tee viilto pussin päähän ja työnnä veitsen hamarapuolella tasaisesti mäti ulos pussista. Pane mäti kulhoon ja vatkaa kalvot pois haarukalla tai kierrevatkaimella. Huuhtele mäti pariin kertaan ja valuta talouspaperilla vuoratussa lävikössä puoli tuntia ennen kuin pakkaat mädin pakastusrasioihin tai -pusseihin. Mateenmäti on aina pakastettava vähintään vuorokaudeksi lapamatovaaran vuoksi.Suolaa mäti merisuolalla. Suositeltava suolamäärä on 2–2,5 prosenttia mädin painosta.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MateenmaksaMateen maksa on herkullinen ja hyvä A-vitamiinin lähde. Joskus maksan pinnassa on valkoisia pallukoita, jotka ovat loisivia madon munia. Munien poistamisen jälkeen maksa on käyttökelpoinen. Jos pallukoita on paljon, tai maksa on muuten epäsiistin näköinen, lienee viisainta luopua sen käytöstä.Mateen maksan voit valmistaa esimerkiksi keiton tai muhennoksen yhteydessä.Pane maksa samaan keitinveteen, jossa kypsennät kalan. Kypsyminen vie kiehuvassa liemessä maksan koosta riippuen muutamia minuutteja. Ota maksa pois, ja anna sen jäähtyä. Leikkaa maksa viipaleiksi tai kuutioiksi. Suolaa ja pippuroi palat kevyesti, ja tarjoa sellaisenaan herkkupaloina tai blinien kanssa. Palat voit myös lisätä valmiiseen keittoon.

AIHEESEEN LIITETYT RESEPTIT

Lisää suosikiksi

Avainsanat:

Maku 01/2004


Laatinut:

,

Kuva:

Juha Juntto

Kommentit (1)

JÄRJESTÄ:
Uusimmat
Vanhimmat
 • 16.02.2016

  Vierailija

  Miksi ihmeessä ei tehdä perinteistä kainuulaista matikka keittoa näissä ohjeissa?
  Eli: Tarvitaan mäti matikka, perunoita, vettä, suolaa, mauste pippuria, sipulia. Paloitellaan nyljetty matikka, perunat, mäti. Lisätään kylmään veteen, lisätään suolaa ja muutama maustepippuri ja sipulia. Keitetään kypsäksi. Lopuksi lisätään oikein hienoksi haksttua raakaa sipulia ja voita keiton päälle. Se on herkkua jos mikä! Sama ohje käy kaikille valkoisille kaloille ja niistä tehtyä keittoa.

  Kommentoi

  Lisää aiheesta: Miten ja miksi