Kakun vatkaajan vinkit

Lisää suosikiksi

Vinkkejä kesäjuhlien valmistelijoille kakunvatkauksesta, perustaikinan teosta ja täytteistä.

Kakun vatkaajan vinkit

  • Huoneenlämpöiset munat vatkautuvat paremmin kuin jääkaappikylmät.
  • Vaahtoutumista edistää myös, että vatkaat munien rakenteen rikki ennen sokerin lisäämistä.
  • Jauhoseoksen tasaisuuden taikinassa varmistat sekoittamalla kuivat aineet ensin keskenään ja ravistamalla seoksen vielä siivilän lävitse taikinaan.
  • Perinteinen tapa on kumota kypsä pohja korppujauhoilla tai sokerilla ohuelti ripotellulle voipaperille. Kokkaroituvista murusista ja sokerista on yleensä vain harmia. Siistein tapa on kipata pohja puhtaalle pyyhkeelle. Pohja ei tartu kankaaseen lainkaan kiinni.
  • Kääri täytteinen kääretorttulevy napakalle rullalle ja anna odottaa viileässä tarjoiluhetkeään voi- tai leivinpaperiin kietaistuna.

Vaihtelua perustaikinaan

  • Erilaista makua torttupohjaan saat vaihtelemalla jauhoja. Käytä osana esimerkiksi graham-, sämpylä- tai ruisjauhoja, manteli- tai pähkinäjauhelmaa.
  • Voit käyttää mausteita myös taikinassa. Ripsauta jauhojen mukaan vaniljasokeria, inkivääriä, neilikkaa, minttua... Kanelilisä sopii, kun täytät tortun omenasoseella.
  • Täytteeksi riittää hillo, survotut marjat tai hedelmät. Täyteläisempi torttuelämyksestä tulee, kun levität marjojen päälle vielä vatkattua kermaa tai rahka-kermaseosta. Niiden joukkoon voit sekoittaa rouhittua suklaata, manteli- tai pähkinärouhetta, karamellimursketta tai halvamurusia.

Miten täytekakku riittää?

  • 3 munan täytekakusta herkuttelee 6–10 juhlijaa.
  • 4 munan kakusta riittää 10–15 vieraalle.
  • 6 munan kakkupohja on sopiva noin 20 hengelle.
  • Huomioi, että kakun riittoisuus riippuu sen täytteistä ja kuorrutteista sekä siitä mitä kaikkea muuta pöydässä on tarjolla.

Kostutus

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

  • 4 munan pohjaan kuluu noin 1 dl nestettä.
  • Neste voi olla esimerkiksi raikas ja kirkas hedelmämehu, sokeroitu ja laimennettu sitruunamehu, virvoitusjuoma (Sprite, Gingerale) tai vaniljasokerilla maustettu maito.
  • Pieni likööri-, konjakki- tai rommilisä kostutusliemeen antaa kakulle uutta pontta.
  • Levitä kostutusliemi pullasiveltimellä tasaisesti jokaiseen leikattuun kakkulevyyn.
  • Jos kakun kuorrute on kosteaa, jätä päällimmäinen levy kostuttamatta.
  • Päällimmäinen levy kostutetaan aina vain leikkauspinnaltaan.

Täyte

  • Täytteeksi sopivat kotoiset hedelmä- ja marjahillot, marmeladit, survotut tai viipaloidut tuoreet marjat sekä säilykehedelmät.
  • Jos käytät pakastemarjoja, vähennä kostutusliemen määrää, sillä sulaessaan marjoista irtoaa nestettä.
  • Kuohkeutta kakkuun tuo: kermavaahto, rahka-kermavaahto, kiisselit.
  • Kokeile rahka-kermavaahtoon hienonnettua suklaata tai halvaa.
  • Sekoita raikkaaksi täytteeksi ihana, liivatteella hyydytetty marjavaahto.
  • Varmista, että suunnittelemasi pohja, kostutus, täyte ja kuorrutus sopivat yhteen mauiltaan.
  • Jäätelökin sopii täytekakkua täyttämään. Kakku ei vaan kestä pitkiä odotteluja.
  • Pane täytetyn kakun päälle tasainen paino varmistamaan siloista pintaa kuorrutteelle.

Koristelu

  • Vain mielikuvitus voi olla rajana kakkuja koristellessa. Käytä pintaa somistamaan mahdollisesti samoja aineksia, joilla kakku on täytetty esim. mansikoita, vadelmia tai ananasta.
  • Pursotus antaa kakulle juhlavuutta. Pinnan koristus voi olla vuorotellen kirsikka ja vuorotellen kermapursoke.
  • Hyytelökakku ei kaipaa koristeekseen kuin reunapursotukset.
  • Kinuskipäällys on sellaisenaan kaunis. Reunat voit somistaa vaikka sitruunamelissan- tai mintunlehdillä.
  • Suklaakuorrutus voi saada seurakseen kenties suklaalastuja tai makeisia.

AIHEESEEN LIITETYT RESEPTIT

Lisää suosikiksi

    Kommentoi

    Lisää aiheesta: Leivonta