KATSOMASI RESEPTIT

Jou­lu­lei­von­nai­set

Lisää suosikiksi

Joululeivonnaisia kannattaa valmistaa jo hyvissä ajoin ja nauttia niistä pitkin joulukuuta. Aloita pikkujouluna, jolloin piparit ja tortut maistuvat ihanilta glögin seurana.

Jouluhalko

Jouluhalko tai -pölkky on perinteinen ranskalainen joululeivonnainen, kääretorttumainen rulla, joka täytetään ja kuorrutetaan kermaisella täytteellä. Täyte voi olla kastanjainen, kahvinen, suklainen, marjainen tai hedelmäinen. Usein täytteessä tai rullan kostutuksessa käytetään alkoholia, esimerkiksi rommia tai likööriä. Reseptien kirjo on Ranskassa mahtava. Kakku koristellaan puupölkkyä muistuttavaksi.

Perinne juontuu pakanuuden ajoilta. Kelteiltä omaksuttiin tapa polttaa talvipäivän seisauksen aikaan tulisijassa mahdollisimman iso puupölkky, jolla toivotettiin aurinko taas tulevaksi. Samalla toivottiin kaikenpuolista hyvää onnea taloon ja samalla karkotettiin epäonnea.

Myöhemmin tapa symboloi kristityille navettaa, jossa Jeesus näki ensi kertaa päivänvalon. Tapa muuttui vähitellen siten, että joulupöytä koristeltiin pienillä puun oksilla, jonka ympärille pantiin vieraita varten makeisia tarjolle.

Vuonna 1879 Ranskassa mainittiin ensi kerran joululeivonnainen nimeltä Bûche de Noël, joka jatkaa perinnettä vielä nykyisinkin. Joulupölkkyä tarjotaan jälkiruoaksi tai kahvipöydässä.

Voi- vai lehtitaikinaa?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupan pakastealtaista löydät monen valmistajan valmistaikinoita. Pasteijat ja joulutortut syntyvät nopeasti ja vaivattomasti valmiiksi kaulituista levyistä. Onko väliä kumpaa käytät?

Lehtitaikinan valmistuksessa on käytetty kasvimargariinia. Taikina sopii erityisesti piirakoihin ja pasteijoihin, joissa täytteen osuus on suuri ja maku hallitseva. Uunissa lehtitaikinan monet kerrokset pörhistelevät ja pasteijoista tulee komeita.

Voitaikinan rasva on nimensä mukaisesti voita. Se sopii leivonnaisiin, joissa täytteen osuus on pieni ja taikinan oma maku pääroolissa. Siksi esimerkiksi joulutortut kannattaa leipoa voitaikinasta – haukkaathan ensin roiman palan taikinaa ennen kuin kohtaat hillosilmän.

Lehtitaikinalevyt ovat laktoosittomia, voitaikinat useimmiten vähälaktoosisia.

 

AIHEESEEN LIITETYT RESEPTIT

Lisää suosikiksi

    Kommentoi

    Lisää aiheesta: Jou­lu­lei­von­nai­set