KATSOMASI RESEPTIT

Joonaksen ton­ni­ka­la­sel­jan­ka

Lisää suosikiksi

Joonas luottaa venäläisittäin seljankakeittoon. Tällä kertaa hän valmistaa sen hyllyyn unohtuneesta tonnikalapurkista.

Seljankan jo yli puoli vuosituhatta vanha resepti on yksi venäläisen keittiön klassikoista. Suomennettuna seljanka nimi tarkoittaa maalaiskeittoa. Keiton tunnistat sen sakeudesta, vahvasta liha- tai kalaliemestä ja kirpeistä aineksista, kuten suolakurkusta, kapriksista, oliiveista ja sitruunasta. Suomalaisten suosioon seljanka pääsi paljolti Mannerheimin ansiosta, joka ihastui keittoon Pietarin aikoinaan.

Keittokikat Suosi tuoretta kalaa, jos vain budjettisi sen sallii. Seljankaan sopivat tonnikalan tilalle myös kirjolohi-, lohi-, siika- tai haukipalat. Sujauta nekin soppaan vasta viime hetkellä. Kalan haju irtoaa käsistä ja leikkuulaudasta, kun hierot niitä halkaistulla sitruunalla. Oliivit saat ulos purkista näppärästi joko haarukalla tai hammastikulla. Vältä sormia käyttöä, näin purkki oliiveineen pysyy puhtaana. Marinoi loput oliivit seuraavan päivän napostelupaloiksi. Lisää valutettujen oliivien sekaan kolme tai neljä kuorittua ja halkaistua valkosipulinkynttä ja oliiviöljyä, sen verran että oliivit peittyvät.

Tuoreet yrtit korvaat edullisimmilla kuivatuilla suhteessa: ruokalusikka tuoretta vastaa vajaata teelusikkaa kuivattua. Jos et käytä tuoreyrttejä loppuun viikon sisällä, hienonna ne ja varastoi pieninä suljettuina annospusseina pakastimeen tulevaa käyttöä varten. Viimeistele annokset smetana-, ranskankerma- tai sitruunanmehulla maustetulla kermaviilisilmällä. Päälle voit koristeeksi tössäyttää silputtuja oliiveja ja tilliä. Pakastamisesta seljanka ottaa selkeästi nokkiinsa, mutta hyvin viileässä säilytettynä voit nauttia sitä lautasellisen jos toisenkin 3–4 päivän sisällä.

EurohaitariPaljonko maksaa lautasellinen tonnikalaseljankaa?Itse valmistettuna 0,85 euroa.Kaupasta ostettuna – lähinnä vastaava seistä, perunoista, porkkanoista ja purjosta valmistettu kalakeittopakaste 0,85 euroa.– yksittäisannospakkauksessa oleva lohikeitto 1,87 euroa.Keskihintaisessa ravintolassa nautittuna 6–8 euroa.

Kuori, pilko, paloittele Kuori ja leikkaa perunat pieniksi kuutioiksi. Puolita oliivit ja viipaloi suolakurkun puolikas. Suojaudu sipulin itkettäviltä aromaattisilta öljyiltä. Voit Joonaksen tapaan vetää päähäsi sukelluslasit tai puolita ja kuori sipulit kylmän juoksevan veden alla. Kuoret saat näppärästi irti, kun ensin halkaiset kokonaiset sipulit ja vasta sitten poistat kuoret. Pidä sipulia leikatessa sormenpääsi poissa veitsen terän tieltä koukistamalla sipulia pitelevän käden sormia hieman kämmeneen päin.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Mausta liemi Pane kattilaan vesi, liemiaines ja mausteet. Kalaliemikuutioita tarvitset yhden kuution ja fondia 1 1/2 ruokalusikkaa puolta vesilitraa kohti. Käyttäessäsi liemikuutioita paloittele ne ennen kattilaan lisäämistä. Huomioi, että eurolla saat 12 palan kalaliemikuutiopaketin, josta valmistat lientä 6 litraa, kun taas 3,5 euron pullollisesta kalafondia riittää makua vain 4 litraan vettä. Toisin sanoen pulitat fondiliemestä noin kolme kertaa kuutiolientä kalliimman hinnan. Kalalientä on helppo valmistaa myös itse. Kokeile ja hämmästy. Ohjeita löydät peruskeittokirjoista.

Lisää palat, kuutiot ja suikaleet Kippaa kiehuvan liemen sekaan perunakuutiot, oliivipalat sekä sipuli- ja suolakurkkuviipaleet. Keitä miedolla lämmöllä, välillä hämmentäen 8–10 minuuttia. Lisäät kattilaan siis ensin raaka-aineet, jotka vaativat pidemmän kypsymisajan tai joista saat keittoon enemmän makua. Tiesitkö, että kauppojen perunapusseissa on nykyisin kolme eri värikoodia, niistä tunnistat helposti kuhunkin ruokaan sopivan perunan. Nappaa keittoja varten vihreitä kiinteitä tai keltaisia yleisperunalajikkeita. Punaisia eli jauhoisia lajikkeita voit käyttää muusiin ja uuniperunoiksi.

Viimeistele soppa Pane lasiin tuoretta tilliä ja persiljaa ja silppua ne saksien kärjillä hienoksi. Saksilla leikkaaminen on nopea tapa pieniä myös esimerkiksi kokonaiset säilyketomaatit. Yksinään leikattuna tilli kannattaa hienontaa veitsellä leikkuulaudalla tai saksilla suoraan tillinipusta. Näin tillisilpusta ei tule kosteaa mössöä. Tarvitset yrttisilppua vajaan desin, lisää se keittoon valutettujen herkkusienten ja tonnikalapalojen kanssa. Kiehauta keitto, poista sitruunaviipaleista kuoret ja lisää viipaleet keittoon. Ota kattila heti pois levyltä ja nautiskele kuumana.

AIHEESEEN LIITETYT RESEPTIT

Lisää suosikiksi

Avainsanat:

Maku 01/2004


Laatinut:

Kuva:

Martti Leppä

    Kommentoi