KATSOMASI RESEPTIT

Joonaksen aasialainen pyttipannu

Lisää suosikiksi

Keitetystä riisistä, katkaravuista, kiinankaalista ja soijasta syntyy Joonaksen tämänkertainen ateria, aasialainen pyttipannu eli nasi goreng.

Keitetystä riisistä, katkaravuista, kiinankaalista ja soijasta syntyy Joonaksen tämänkertainen ateria, aasialainen pyttipannu eli nasi goreng. Aasialainen pyttipannu syntyy paitsi katkaravuista myös kypsästä lihasta tai kalasta. Sekaan voit heittää myös kasviksia, pähkinöitä, tuoreita sieniä tai vaikka öljyssä erikseen paistettuja banaanipaloja.

KeittiökikatKeitettyä riisiä voit myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.Pyttipannun seassa voit käyttää melkeinpä mitä tahansa kasvista, kuten porkkanaa, paprikaa ja tomaattia. Huomioi myös lisäämisjärjestys. Kovemmat raaka-aineet vaativat pidemmän kypsennysajan eli lisää esimerkiksi porkkanasuikaleet pannulle jo sipulien mukana.Indonesialaisen muunnoksen pyttipannusta saat, kun lisäät sipulin sekaan ensin kaksi murskattua valkosipulinkynttä ja riisin mukana vielä kolme ruokalusikallista tomaattipyreetä.Jos et pidä merenelävistä, käytä niiden tilalla marinoituja possun-, kanan- tai naudansuikaleita. Tai marinoi itse puoli kiloa lihasuikaleita puolessa desissä soijakastiketta, joka on maustettu parilla ruokalusikallisella raastettua inkivääriä. Paista lihasuikaleet kypsiksi ja lisää sen jälkeen sipulisuikaleet.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Eurohaitari: Mitä maksaa yksi annos aasialaista pyttipannua?Itse valmistettuna noin 1 euronKaupasta ostettuna tavallinen pakastepyttipannu noin 1 euron- herkkutiskiltä haettuna noin 3 euroaKeskihintaisessa ravintolassa nautittuna:- lounasaikaan 6–7 euroa- muulloin 9–11 euroa

Riisiä joka lähtöönRiisien valikoima on nykyisin todella runsas. Tarjolla on perinteisen puuroriisin ja pitkäjyväisen puuroutumattoman riisin ohella monia erilaisia tummia, täysjyvä- ja aromaattisia riisejä, riisi-viljaseoksia ja erikoisriisejä, kuten sushi-riisiä.Muodon perusteella riisit jaotellaan pitkä- ja kapeajyväisiin sekä lyhyt- ja pyöreäjyväisiin lajikkeisiin. Lisäksi myytävät riisit eroavat toisistaan niiden teollisen käsittelyn osalta.Valkoinen riisi valmistetaan hiomalla riisin kuorikerrokset kokonaan pois, tummasta riisistä taas poistetaan vain sen uloin kuorikerros ja täysjyväriisistä ainoastaan akanat. Mitä enemmän kokonaisesta jyvästä on jäljellä, sitä enemmän se sisältää vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua. Niinpä ruoanvalmistuksessa kannattaakin suosia tummia ja täysjyväriisejä.Suuri osa myytävistä irtonaisiksi tarkoitetuista riiseistä käsitellään nykyisin parboil-menetelmällä. Tässä menetelmässä riisijyvät osittain keitetään ennen jyvien hiomista ja samalla osa kuorikerroksen ravintoaineista imeytyy jyvän sisään. Näin käsitelty riisi on siis myös ravintorikkaampaa kuin tavallinen valkoinen riisi.Tavallinen riisi kypsyy keittämällä noin 20 minuutissa, aromaattiset jasmiini- ja basmatiriisit noin 10 minuutissa ja täysjyväriisi 45–60 minuutissa. Tarkista oikean kypsymisaika kullekin riisilajille pakkauksesta, liikaa keitetty riisi on yhtä epämiellyttävää syötävää kuin ylikeitetty pastakin.Riisiä voit kypsentää joko imeyttämällä, väljässä vedessä keittämällä ja kannen alla, tai ilman kantta höyryttäen. Halutessasi erityisen irtonaista riisiä, keitä se väljässä vedessä. Imeyttämällä niukassa vedessä ja nestettä vähitellen lisäten riisistä tulee takertuvampaa, puikoilla syötävää riisiä.Lisää riisi kiehuvaan veteen, sekoita alussa muutaman kerran ja anna hautua rauhassa kypsäksi, jollei ohjeissa toisin neuvota.

AIHEESEEN LIITETYT RESEPTIT

Lisää suosikiksi

Avainsanat:

Maku 05/2004


Laatinut:

Kuva:

Martti Leppä

    Kommentoi