KATSOMASI RESEPTIT

Joka pojan lempiruoat

Lisää suosikiksi

Äidin lihapullat, mummon maukkaat kaalikääryleet ja isän paistamat silakat herättävät mielikuvia kaikille aisteille.

Herahtaako sinulle vesi kielelle muistellessasi lapsuuden tuttuja makuja? Vai mukautatko ohjeen nykypäivän kevytkeittiöön tai erityisruokavalioon sopivaksi? Makuseikkailija puolestaan maustaa rohkeasti ja höystää perinteet eksoottisilla raaka-aineilla.

Suomalaisten lempiruokalistat ovat yllättävän yhtenäisiä. Onneksi on ruokia, jotka säilyttävät oman asemansa muuttuvassa maailmassa. Kaipaamme tuttuja, selkeitä makuja ja elämyksiä. Toiset ovat sitä mieltä, että perinteiset kotiruokamme ovat lähes pyhiä, eikä niitä sovi mennä muuntelemaan. Maustepippuri ja suola riittäkööt mausteiksi. Kokeilunhaluiset kokit taas sujauttavat perusaineksien joukkoon ripauksen eksoottisia makuja ja heitä varten löytyvät reseptien perästä uudistusvinkit. Kevennyskonstit ovat varsin yksinkertaisia, eivätkä allergiatkaan tuota ongelmia. Reseptit on kätevä soveltaa omia tarpeita vastaaviksi.

Huolella valmistettu kotiruoka on myös arvostettua vierasruokaa. Ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan, kun saatavilla on hyväksi havaittuja, aitoja makuja.

Ruoalla on ihmiselle monia merkityksiä. Se vaikuttaa terveyteemme, tuo lohtua, iloa ja turvaa. Yhteiset ateriat vahvistavat yhteenkuuluvuutta. Nautitaan makuaarteistamme!

Lihapullat ja ruskeakastike

 

Kevennetty

Käytä taikinaan vähärasvaista jauhelihaa ja nesteeksi rasvatonta maitoa tai kivennäisvettä. Kypsennä lihapullat uunissa 225 asteessa 15–20 minuuttia. Valmista kevyempi kastike lihaliemestä sekä kevytkermasta ja suurusta kastike kastikesuuruksella.

Karsittu

Korvaa korppujauhe gluteenittomalla korppujauheella tai 2 viipaleella raastettua gluteenitonta leipää. Jos haluat maidottoman vaihtoehdon käytä nesteenä kivennäisvettä tai lihalientä ja paista öljyssä. Munan voit tarvittaessa jättää mureketaikinasta pois.

Uudistettu

Voit korvata korppujauheen 2–3 vaalealla leipäviipaleella tai parilla keitetyllä hienonnetulla perunalla. Leivät voit hienontaa tai turvottaa suoraan nesteessä.

Sipulikeittoainespussilla valmistettu murekepohja oli muutama vuosikymmen sitten uutta ja ihmeellistä, mutta nykyisin se kuuluu monen perusmurekereseptiin. Valmis ainespussi auttaa kiireistä lihapullan pyörittäjää. Sekoita pussin sisus nesteeseen ja vaivaa jauheliha joukkoon.

Kun kaipaat vaihtelua lihapullien makuun kokeile maustajaksi erilaisia yrttejä ja valmiita maustekastikkeita, vaikkapa chilikastiketta, pestoa tai currytahnaa. Sujauta mureketaikinan sekaan mausteiden kanssa hienonnettuja ja esikypsennettyjä sieniä, kasviksia, juustoa, kapriksia tai kuivattuja hedelmiä.

Silakkapihvit

Silakka kuuluu ehdottomasti kansallisherkkuihimme. Niitä on Suomessa paisteltu monen sukupolven ajan.

Kevennetty

Paista silakkapihvit ilman voita uunin keskitasossa noin 15 minuuttia. Käytä täytteeseen lisäksi hienonnettuja kasviksia.

Karsittu

Käytä gluteenittomiin silakkapihveihin tavallisen korppujauheen tilalla gluteenitonta korppujauhetta.

Uudistettu

Kokeile täytteeseen erilaisia yrttejä, esimerkiksi basilikaa. Tuorejuustot tekevät täytteestä mehevän, esimerkiksi piparjuurituorejuusto sopii silakoihin loistavasti.

 

Lohikeitto

 

Lohi oli ennen harvinaista herkkua, mutta nykyään sitä nautitaan arkenakin. Hyvistä raaka-aineista itse keitetty liemi korostaa lohen jaloa makua.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

 

Kevennetty

Jos haluat kevyemmän version, jätä kermat ja voinokareet lisäämättä. Lorauta kerman tilalle kuivaa valkoviiniä tai laimennettua sitruunamehua. Kokeile myös tomaattimehupohjaista lohisoppaa. Mausta ripauksella cayennenpippuria. Korvaa lohi vähärasvaisella kalalla, esimerkiksi kuhalla.

Karsittu

Valmista maidoton keitto keittämällä liemi kokonaan kalaliemestä.

Uudistettu

Vaihtelua perinteiseen suomalaiseen lohisoppaan saat, kun käytät reippaammin mausteita ja yrttejä, esimerkiksi korianteria. Paloittele joukkoon reippaasti kasviksia, esimerkiksi fenkolia. Kokeile kerman sijasta kookosmaitoa ja purista sekaan limetinmehua. Myös erilaiset äyriäiset sopivat kalakeiton lisähöysteeksi.

Kaalikääryleet

Pitkään uunin lempeässä lämmössä haudutetut kaalikääryleet saavat monet huokaamaan onnesta. Niitä kannattaa tehdä kerralla reilusti, vaikka talkoilla.

Kevennetty

Jos haluat kevyemmät kaalikääryleet, jätä voinokareet lisäämättä ja kuullota sipuli pinnoitetulla pannulla ilman voita tai mikrossa. Käytä nesteenä kaalin keitinlientä.

Karsittu

Gluteenittomat kääryleet syntyvät, kun käytät täytteeseen riisiä ohran sijaan. Maidottoman version saat korvaamalla voin öljyllä. Munan voit halutessasi jättää täytteestä kokonaan pois.

Uudistettu

Myös mangoldin, kiinan- ja kurttukaalin lehdet taipuvat herkullisiksi kääreiksi täytteille. Täytevaihtoehtoja on lukuisia, esimerkiksi sienistä syntyy maukas kasvistäyte. Kreikkalaisia makuja täytteeseen saat lampaanjauhelihasta, fetajuustosta ja mintusta.

 

Porsaankyljykset

 

Porsaanliha on nykyisin vähärasvaisempaa kuin ennen. Huolellinen leivitys tuo kyljyksiin kuitenkin vanhanaikaisen, mehevän maun.

Kevennetty

Jätä leivitys kokonaan pois, mausta kyljykset ja paahda tai pariloi ne pinnoitetulla pannulla tai uunissa.

Karsittu

Jos haluat gluteenittoman leivityksen, käytä vehnäjauhojen tilalla glutenitonta jauhoseosta ja tavallisen korppujauheen tilalla gluteenitonta korppujauhetta.

Uudistettu

Tee uudenlainen leivitys. Sivele kyljykset sinapilla ja pyörittele ne murskatuissa suolapähkinöissä.

AIHEESEEN LIITETYT RESEPTIT

Lisää suosikiksi

Avainsanat:

Maku 02/2005


Laatinut:

Kuva:

Sanna Peurakoski

    Kommentoi