KATSOMASI RESEPTIT

Jännittävä Ghana

Lisää suosikiksi

Kuuman Afrikan eksoottisisista mauista saa hyvän käsityksen suomalaisistakin raaka-aineista perinteisten reseptien mukaan valmistamalla. Jos mahdollista, poikkea ostoksilla myös etnisessä kaupassa – sekin on huikea elämys.

Raisuna 8-vuotiaana poikatyttönä olisin mieluummin pelannut poikien kanssa jalkapalloa kuin opetellut laittamaan ruokaa. Mutta onhan ne perinteisesti naisille kuuluvat keittiöhommat hallittava, vaikka unelmoin kirurgin tai lentäjän ammatista ja myöhemmin opiskelinkin autoinsinööriksi.

Syntymämaani Ghana on monin tavoin rikas: vientituotteita ovat kulta, timantit, öljy, kumi ja kaakao. Tärkeitä omia ruoka-aineita ovat mm. kassava, jamssi, maniokki, hirssi, maissi, palmuöljy, maapähkinät, riisi, pavut, sipulit, tomaatti ja monet trooppiset hedelmät sekä maustekasveista chilit ja pippurit.

Tyypillinen ateria sisältää fufua ja keittoa, riisiä ja kastiketta tai papupataa ja keittobanaaneja. Myös banku, kenke ja shito -nimisiä ruokia kannattaa maistaa. Varsinaisia jälkiruokia ei ole, mutta hedelmiä on aina tarjolla. Juomana on vesi, inkiväärijuoma tai hirssistä tehtävä kotikaljamainen pito.

Päivän pääateria nautitaan illalla kun kuumuus hellittää. Saviastioista tarjottava ruoka syödään vastapestyin käsin. Miehet syövät erikseen, naiset ja lapset keskenään keittiössä. Monien eri heimojen kielet, perinteet ja luonnonuskonnot värittävät elämää. Minä olen kristitty ja kuulun Ewe-heimoon.

Tulin 8 vuotta sitten Suomeen opiskelemaan kiinteistöalan tutkintoa, mutta se jäi kesken, kun tapasin nykyisen mieheni, brittiläisen arkkitehdin, menimme naimisiin ja perustimme perheen.

Olen tarkka raaka-aineiden laadusta. Ostan mieluusti luomua tai vähän käsiteltyjä aineksia tai ainakin varmistan, ettei tuote ole geenimanipuloitua. Siihen vaikuttaa varmasti työni luonnonkosmetiikan parissa. Valmistan työpajallani Helsingin Kampissa afrikkalaisesta karitevoista herkän ihon voiteita, ja annan isoäidiltä oppimaani Inkwa-hierontaa.

Toivottavasti nautitte ghanalaisista makupaloista. Hyvää ruokahalua, Kita mu! ”

Edem Agbegey-Taylor

 

Okra eli gumbo

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

*Vihreä, suippo, sormenpituinen, viisisärmäinen kotahedelmä

*Sisältää runsaasti kasislimaa ja okraa käytetäänkin keittojen, kastikkeiden ja muhennosten suurustamiseen.

* Jos haluat poistaa liisteriominaisuuden, leikkaa okran kärki ja kanta pois ja ryöppää okrat suolalla maustetussa vedessä, huuhdo kylmällä vedellä, valuta ja käytä muiden kasvisten tapaan.

 

Erikoistuotteita erikoispuodeista

*Helsingin Hakaniemen etnisistä kaupoista löydät monia erikoistuotteita myös afrikkalaiseen ruoanvalmistukseen.

* Vaaleita minimunakoisoja (garden eggs), fufujauhesekoituksia, keittobanaaneja ja savustettua kissakalaa (smoked catfish) löytyi afrikkalaisia ja aasialaisia tuotteita myyvästä Samson storesta, Haapaniemenkatu 3 A.

* Kassavaa ja jamssia, keittobanaaneja ja tuoretta okraa sekä valmista inkiväärijuomatiivistettä ostettiin Taj Mehal afro-asian marketista, Hämeentie 5 a

AIHEESEEN LIITETYT RESEPTIT

Lisää suosikiksi

    Kommentoi