KATSOMASI RESEPTIT

Italia on keittotaidon kehto

Lisää suosikiksi

Usein jo pelkkä maininta italialaisesta ruoasta saa veden herahtamaan kielelle. Saapasmaan suosion salaisuus on yksinkertainen – ensiluokkaiset raaka-aineet ja rakkaus ruoanlaittoon.

Italialaiset ovat ehkä maailman suurimpien herkkusuiden maineessa. Illalliselle kokoontuu suuri suku, ruokalajeja on useita ja ateria on valmistettu huolella ja taidolla. Raaka-aineiden laadusta ei tingitä ja alueellisten perinneruokien reseptejä ei parane sovellella.

Antipasto tarkoittaa ”ennen ruokaa”. Pienet suupalat saavat makuhermot hyrräämään ja valmistavat vatsaa seuraaville makuelämyksille. Antipasto voi olla monien herkkujen lajitelma tai kotoisasti vain muutama oliivi ja salamiviipale.

Primi piatti tarjotaan ensimmäisenä varsinaisena ruokalajina. Se on useimmiten annos pastaa, risottoa tai gnocchia ja sen tarkoitus on täyttää vatsaa, jotta pääruokaa riittää vähemmänkin.

Secondi piatti, toinen pääruoka, voi olla kalaa, kanaa, riistaa, lammasta, nautaa tai vaikka sisäelimiä. Lisäkkeet, contorni, tilataan ravintolassa aina erikseen. Tavallisesti vaihtoehtoina ovat keitetyt vihannekset, vihreä salaatti tai peruna eri tavoin valmistettuna. Tämän jälkeen tarjotaan mahdollinen juusto, formaggi.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Dolci kertoo, että ateria on edennyt jälkiruokaan. Vahva espresso päättää aterian. Kun se maustetaan vaikkapa manteliliköörillä, saadaan caffè corretto, korjattu kahvi. Cappuccino, monien rakastama vaahdotetulla maidolla jatkettu espresso, ei kuulu aterian päätökseen. Sitä juodaan aamulla tai iltapäivällä kahvilassa. Aamukahvina suosituin on caffèlatte, kuumalla maidolla lempeäksi venytetty espresso.

Suomestakin on nykyään helppo saada italialaisia raaka-aineita – monenlaiset pastat ja oliiviöljyt, parmankinkut ja parmesaanit, balsamicot ja erilaiset makutahnat antavat kotikokkaajalle mahdollisuuden toteuttaa mamma mian reseptejä mahdollisimman aidosti. Ruoka täydennetään viinillä – usein paikallisen ruoan seuraksi sopii parhaiten saman alueen viini.

AIHEESEEN LIITETYT RESEPTIT

Lisää suosikiksi

    Kommentoi

    Lisää aiheesta: Italia