KATSOMASI RESEPTIT

Etyleeni nopeuttaa pilaantumista

Lisää suosikiksi

Kellastuvatko vihreät vihannekset säilytyksessä? Pilaantuvatko kasvikset ennen aikojaan?

Etyleeni-ilmiö

Kellastumisen ja ennenaikaisen pilaantumisen yksi aiheuttaja on etyleeni. Se on kaasu, jota syntyy kasvisten hengittäessä. Kasvisten tuottama etyleenin määrä riippuu kasvilajista, lämpötilasta, tuotteen iästä, kypsyysasteesta ja kasvisten pintaan tulleista vioista, kuten kolhuista ja naarmuista.

Säilytystilaan kertyvä etyleeni nopeuttaa kasvisten pilaantumista. Etyleenin aiheuttamat vauriot näkyvät kellastumisena, lakastumisena, ruskeina laikkuina kasvisten pinnassa, pehmenemisenä, makuvikoina ja itämisenä.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Poista kolhiintuneet ja pilaantuneet kasvikset terveiden joukosta heti. Kasvikset säilyvät parhaiten siisteissä säilytystiloissa, suljetuissa pakkauksissa ja oikeissa lämpötiloissa. Kotona se tarkoittaa jää- tai viileäkaappia.

Runsaasti etyleeniä tuottavat kasvikset kuten omenat, banaanit, kiivit, persikat, luumut, melonit ja tomaatit kannattaa pitää erillään etyleenille aroista vihreistä vihanneksista, kuten lehtiselleristä, lehtisalaateista ja yrteistä sekä porkkanoista.

Lisää suosikiksi

Kommentit (1)

JÄRJESTÄ:
Uusimmat
Vanhimmat
  • 20.08.2014

    heli voipio

    Voiko etyleenin avulla kypsyttää hieman raakoja marjoja, esimerkiksi herukoita tai karviaisia? Jostain syystä mistään ei näytä löytyvän tietoa siitä, miten etyleeni vaikuttaa kotimaisiin matkoihin, vaikka ulkomaisista hedelmistä tietoa kyllä löytyy.

    Kommentoi

    Lisää aiheesta: Miten ja miksi