Eri­tyis­ruo­ka­va­lio: maidoton

Lisää suosikiksi

Maitoallerginen on herkistynyt maidon proteiinille, eikä siedä maitoa missään muodossa. Ruoanlaitossa maitotuotteet onkin korvattava muilla tuotteilla.

Ei laktoositonta maidottomalle
●Maitoallergisen on tutkittava pakkausmerkinnät huolellisesti, sillä ruoka ei saa sisältää maitoa missään muodossa. Myöskään vähälaktoosiset, esim. hyla- ja into, tai laktoosittomat tuotteet eivät sovi heille.
●Maito voi ”piiloutua” tuoteselosteessa. Esimerkiksi maitojauhe, hera, heraproteiini, kaseiini ja kaseinaatti ovat kiellettyjä ainesosia.
●Maitoa korvaavien soija-, riisi- ja kauratuotteiden valikoima on laajentunut viime vuosina merkittävästi. Nyt löytyy vastikkeita niin maidolle, jogurteille, vanukkaille, jäätelöille kuin ruoanvalmistustuotteillekin. Useimmat näistä tuotteista ovat 100 % kasviperäisiä.
●Maito on tärkeä kalsiumin ja D-vitamiinin lähde, ja siksi maidotonta ruokavaliota noudattavan tuleekin huolehtia vitamiinien ja kivennäisaineiden saannista.
●Monet ruoat voidaan tehdä kokonaan maidottomina. Myös maidon korvaamiselle on monia mahdollisuuksia. Nesteinä voit käyttää veden, kaura-, soija- ja riisijuomien lisäksi mehuja, marja- ja vihannessoseita sekä erilaisia liemiä. Myös kookosmaidolla voi korvata maitoa.
●Maitoallergia on alle kaksivuotiaiden yleisin allergia, joka kuitenkin yleensä leikki-ikäisenä laimenee tai menee ohi kokonaan. Alle kaksivuotiailla maidon korvikkeena on käytettävä erityisäidinmaidonkorvikkeita lääkärin ohjeen mukaan. Suomalaisaikuisista noin 3 % arvellaan olevan allergisia maidon proteiinille. Sen sijaan jopa 17 %:lla suomalaisista on maitosokerin, eli laktoosin, imeytymishäiriö. Laktoosi-intolerantit voivat käyttää ruokavaliossaan vähälaktoosisia tai laktoosittomia maitotuotteita.

JUTTU JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

AIHEESEEN LIITETYT RESEPTIT

Lisää suosikiksi

Avainsanat:

Maku 02/2010


Laatinut:

Kati Pohja

Kuva:

Satu Nyström

Kommentit (0)

    Kommentoi

    Lisää aiheesta: Hyvinvointi