Eri­tyis­ruo­ka­va­lio: glu­tee­ni­ton

Lisää suosikiksi

Keliaakikolta kiellettyjen vehnän, ohran ja rukiin tilalle löytyy kaupoista monipuolinen valikoima vaihtoehtoisia raaka-aineita ja valmiita tuotteita. Ruokavalio vaatii erityistä tarkkuutta niin suurustuksien, leivityksien, jauhotusten, kuin leipä- ja keksimurujenkin kanssa.

Keliakia vaatii tarkkuutta
●Keliakia on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine, gluteeni, vaurioittaa suolistoa ja ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Nykysuositusten mukaan puhdas kaura sopii keliaakikolle.
●Sairauden ainoa ja elinikäinen hoito on tarkka gluteeniton ruokavalio, jonka ansiosta keliaakikko pysyy työ- ja toimintakuntoisena.
●Suomessa on noin 28 000 diagnosoitua keliaakikkoa, mutta diagnosoimattomia arvellaan olevan jopa 70 000 henkilöä.
www.keliakialiitto.fi -nettisivuilta löydät perusfaktojen lisäksi paljon ruokaohjeita, tietoa mm. gluteenittomista tuotteista ja nettikaupoista sekä lomailijalle hyödyllisen kielikäännöksen kohdemaan kielellä ravintoloissa asioimista helpottamaan.
●Sairastuminen keliakiaan laittaa ruokalistan uusiksi ja monet arkiset asiat tarkastukseen. Keliaakikon ruokaan ei esimerkiksi saa päästä murusia muiden leivistä tai kekseistä. Leivonta ja ruoanlaitto vaativat hiukan järjestelyitä, mutta onnistuvat hyvin, kun huolehditaan työvälineiden ja pintojen puhtaudesta, sekä pidetään gluteenittomat ja tavalliset tuotteet erillään toisistaan.
●Monet raaka-aineet ovat luonnostaan gluteenittomia esim. kasvikset, marjat, liha ja kala. Suurukset, leivitykset ja jauhotukset voi tehdä gluteenittomilla tuotteilla koko annokseen.
●Gluteenitonta leipää kannattaa leipoa itse, sillä valmiit gluteenittomat leivät ovat kalliita. Psyllium, ksantaani ja muut sopivat kuituvalmisteet kuohkeuttavat ja parantavat taikinoiden rakennetta merkittävästi.

AIHEESEEN LIITETYT RESEPTIT

Lisää suosikiksi

Avainsanat:

Maku 01/2010

Kommentit (3)

Kommentoi

Esikatselu

Lisää aiheesta: Hy­vin­voin­ti